MAYBE I DO – varken särskilt engagerande eller roligt, men skådisveteranerna kämpar på med den äran

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Jacobs
Skådespelare: Diane Keaton, William H. Macy, Richard Gere, Susan Sarandon, Emma Roberts. Luke Bracey
Premiär: 2023-03-24
Betyg: 2

Maybe I Do säljer in sig på grånad stjärnglans. Eller vad säga om Diane Keaton, Richard Gere, Susan Sarandon och William H. Macy i ensemblen. Med tanke på det är det också givet att förvänta sig en rapp vuxen sofistikerad komedi med visst drama i botten, typ It’s Complicated, Galen i kärlek eller varför inte Livet från den ljusa sidan. Men i stället får man filmad teater som sällan eller aldrig lyfter sig över denna initiala känsla. Vilket kanske inte är så konstigt på ett sätt. Eftersom det hela faktiskt bygger på regissörens egen teaterpjäs.

Således bör det också sägas att det är ovannämnda kvartett som utgör den mesta moroten till varför man ska se filmen överhuvudtaget. Detta gäng kämpar på med den äran för att ge liv åt en story som ter sig märkligt stillastående.

Träffas på bio, men lämnar den tillsammans

Vad det hela handlar om? Tja, relationer är väl det lika enkla som korta svaret, men om man nu ska vara något mer långrandig, så är fokus på tre par, vars liv hänger tätt samman. Först möter vi Grace och Sam. De är på bio var för sig och ser en svensk svartvit artyfarty film, men när de lämnar biografen gör de det tillsammans.

Pinsam och symbolisk handling

Sedan introduceras vi för Monica och Howard. De har tagit in på hotell för en hemlig träff, men det blir grus i maskineriet när den sistnämnde väljer att hastigt och lustigt dra.

Slutligen möter vi söta tjusiga paret Michelle och Allen på bröllop. De har varit ihop tre år, och är väldigt kära, men när Allen kastar sig handlöst fram och fångar brudbuketten framför flickvännens famn får hon nog och kräver ett vettigt svar på vad han vill med deras förhållande inom 24 timmar. För handlingen ifråga var inte bara ”pinsam” den var symbolisk också.

Hemligheter avtäcks

Detta i sin tur visar sig hastigt och lustigt sammanfalla med en middagsbjudning där parets föräldrar äntligen ska träffas för första gången. Och tänka sig, här återser vi de äldre karaktärerna som nämndes inledningsvis.

Fast riktigt hur det ligger till ska inte avslöjas. Mina läppar är förseglade. Dock kan man väl säga som så att det blir lite rörigt där på middagen. Hemligheter avtäcks, och alla inblandade tvingas både se på sig själva vara ärliga mot sina närmaste.

En uppenbar besvikelse

Så särskilt heta känslor blir det dock aldrig. Det handlar nämligen mer om försoning än om konfrontation i den här historien. Men visst har den en del att säga om relationer, kärlek och dess outgrundliga mysterium och irrvägar. Men så särskilt engagerande eller roligt blir det aldrig. Vi talar uppenbar besvikelse, helt enkelt.

print

Våra samarbetspartners