CHOOSE OR DIE – känns lite som en splatterversion av Jumanji-filmerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Toby Meakins
Skådespelare: Lola Evans, Asa Butterfield, Angela Griffin, Ryan Gage, Eddie Marson
Land: Storbritannien
År: 2022
Genre: Drama, Skräck, Thriller
Längd: 84 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Jag hade vissa förhoppningar på Choose or Die som är Toby Meakins långfilmsdebut som regissör. Dels för att det alltså är en brittisk produktion, dels för att Eddie Marsan är med. Dessutom lät storyn lite halvintressant. Tyvärr visade filmen sig vara riktigt dum och kass.

Choose or Die är en schizofren film. Jag satt en bra stund och undrade var det är meningen att filmen ska utspela sig. Det här är en film som låtsas vara amerikansk. Med undantag för Robert Englund, som bara medverkar med sin röst, är – tror jag – samtliga skådespelare från England, men de spelar amerikaner. Filmen är inspelad i London, i riktigt ruffiga områden, och när det mot slutet dyker upp en bil, står det New York på registreringsskylten, så jag antar att filmen ska utspela sig där. Nämnda bil kör på en stor ödetomt, där den kan köra på höger sida av vägen utan problem. Just det, det dyker även upp en amerikansk polisbil i början, den är parkerad utanför en brottsplats.

Skär av tungan

Meakins film handlar om ett datorspel från 1984 – Curs>r, heter det. Det här spelet är besatt av övernaturlig ondska – spelar man det kommer andra att skadas eller dödas, och eventuellt dödas man även själv. Hur det nu var. Spelet inleds med att Robert Englund, i rollen som sig själv, läser upp en introduktion.

Eddie Marsan spelar Hal, en man som är besatt av 1980-talet. Han har kommit över det gamla spelet och råkar aktivera det – och ondskan i spelet. Det dröjer inte många minuter innan Hals fru tar fram en förskärare och skär av tungan på sin och Hals son. Därefter försvinner Hal ur handlingen, för att inte återkomma förrän på slutet.

Dör på bisarra sätt

Filmens huvudpersoner är den unga tjejen Kayla (Iola Evans) och hennes kompis Isaac (Asa Butterfield). Isaac är en hacker, och även han besatt av populärkultur från 80-talet, och när de kommer över Curs>r blir han extatisk. Självklart går allt snart åt helvete, när personer i deras närhet plötsligt dör på bisarra sätt. Kayla och Isaac förstår att det är övernaturligheter på gång, och de försöker lösa hemligheten bakom spelet. Vem har tillverkat det? Varför?

Skulle kunna ha hämtats ur Terror på Elm Street

Choose or Die känns lite grann som en splatterversion av Jumanji-filmerna; de senaste med Dwayne Johnson, men framför allt känns det som om filmen bygger på ett kasserat manus av Wes Craven. De olika olyckorna, morden och mardrömsscenarierna skulle kunna vara hämtade ur Terror på Elm Street (som ju Robert Englund gjorde huvudrollen i). Främst påminner filmen om Shocker, Cravens osedvanligt misslyckade film som av någon obegriplig anledning totalförbjöds i Sverige. Shocker har en bra låt under förtexterna, men det är allt.

För överdrivet

Handlingen i Cursed or Die känns inte riktigt genomtänkt, det står inte helt klart hur det där spelet fungerar. När jag såg filmen accepterade jag inte det som skedde, det var för mycket och för överdrivet, vilket innebar att eventuell spänning och skräckstämning försvann. Det var för dumt, helt enkelt – man måste kunna köpa det övernaturliga. Rollfigurerna är lite halvbakade och inte alltför sympatiska.

Jag förstår inte varför det hela ska utspela sig i USA. Det här ser ut som en engelsk film, det ser ut som ruffiga kvarter i England, och det är lite störande att de medverkande låtsas vara amerikaner. Kanske hade filmen funkat bättre om den utspelat sig i London.

Nej, vet ni vad, det här var för dåligt.

print

Våra samarbetspartners