FÖRFALSKAREN – slickat med en fängslande historia som grund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Der Passfälscher (The Forger)
Regi: Maggie Peren
Skådespelare: Louis Hoffman, Jonathan Berlin, Luna Wedler, Nina Gummich, André Jung
Premiär: 2023-03-03
Betyg: 3

Tyskarna fortsätter botanisera och vända på varje smutsig sten relaterad till andra världskriget. Så sent som i januari rullade Wannsee 1942, om nazihöjdar-mötet där Europas judar officiellt mangrant dömdes till döden, och redan nu kommer Förfalskaren, ett verklighetsbaserat verk som liksom detta drama utspelas 1942.

Platsen är Berlin, och fokus är på Cioma Schönhaus, en ung judisk man som lever på lånad tid. Hela hans släkt är deporterad, så nu lever han själv med vännen Detlev i sin familjs lägenhet alltmedan dagarna spenderas på ett enahanda jobb på en ammunitionsfabrik. Samtidigt bangar han inte för att röra sig öppet ute i samhället, gå på restaurang och nyttja nöjeslivet. Livsgnistan lever, således. Men snaran håller på att dras ut. Lägenhetens lösöre har redan konfiskerats, och det är bara en tidsfråga innan vräkningen är ett faktum.

Med lust och ambition

Det är i det läget Cioma får i uppdrag att förfalska ID-handlingar av en kontakt, som försöker hjälpa så många judar som möjligt att fly landet. Riskfyllt? Verkligen, men Cioma tar sig an uppgiften med lust och ambition. Samtidigt uppvaktar han Gerda, en jämnårig som försöker överleva ett liv med sin respektive vid fronten.

Faran känns inte så påtaglig

Hur det går? Illa för de flesta i slutänden, men Cioma överlevde. Och detta är ingen spoiler eftersom det hela bygger på dennes biografi. Fast här måste jag ändå uttrycka viss förvåning över hur pass lättsam framställningen är. Visst, som tittare ska man säkert dras med av den småkaxige Ciomas trots allt positiva närmande till sin väldigt svåra tillvaro. Men ändå, helt trovärdig känns tonen inte.

Nyttjar inte känslan av skräck

På samma sätt känns faran aldrig så påtaglig som man kanske kan tro. Skulle nog vilja påstå att regissören Maggie Peren varken nyttjar den känsla av rädsla och skräck protagonisterna måste ha känt eller det spänningselement, som finns inbyggt för tittaren. I alla fall inte fullt ut. Man förstår att nazisterna har sina ögon och öron överallt, men närvaron känns aldrig överväldigande.

Louis Hoffman är ett fynd

Fast ni som undrar om Förfalskaren är sevärd får för all del ändå ett jakande svar. För det här är trots allt en snygg, slickad skapelse med en fängslande historia som grund. Och Louis Hoffmann i titelrollen är förstås ett fynd.

print

Våra samarbetspartners