THE HALO EFFECT, KB, Malmö den 18 februari 2023 – goa In Flames-gubbar med nya låtar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lite kliché att det är typiskt Göteborgskt med uttrycket här ovan, men de här fem herrarna med 30 års erfarenhet inom metal har på väldigt kort tid skapat sig ett stort namn inom Göteborgsdöds-metallen. Deras gemensamma nämnare är att nästan hela bandet har spelat i In Flames.

Men är det då In Flames 2.0 då? Nä, definitivt inte. De har satt sin egen prägel på musiken och förfinat och plockat fram det bästa inom denna stil. Men är det någon mellanmjölksversion som ska tilltala den breda publikmassan? Nä, inte det heller, utan det är tungt och svängigt men snygga melodier som de även lyckas att framföra bra live. Jag brukar klaga på att melodiska metalband låter grymt på skiva men gröt o bröl live, men de här fem herrarna får till det alldeles lysande.

Rykande färska låtar

Det som är extra roligt är att allt material är rykande färskt. Albumet Days of the Lost kom i somras, och deras stora debut var på Sweden Rock 2022. Tänk vad skönt att slippa tjafsa vilka låtar de ska spela från debutplattan 1993 eller liknande. Sångaren Mikael Stanne gjorde sig själv lustig genom att just påpeka att de inte hade några gamla låtar. Bara det måste känna fantastiskt befriande för ett band.

Ingen rast o ingen vila

De har ju inte suttit och latat sig sen förra plattan, så en ny är på gång, och från den har de börjat spela lite nya låtar. På Stockholmskonserten för några dagar sen var det två nya alster, Become Surrender och Defiant One som presenterades, och om resten av det kommande albumet låter så här kommer detta att lyfta bandet ytterligare ett snäpp.

Fullt tryck från början till slut

På KB var det fullt tryck innan bandet ens hade kommit upp på scen. Utsålt har det varit länge. När de väl drog i gång med Days of the Lost från debutalbumet (vad annars?) så brakade det loss fullständigt i publikhavet. Metal brukar ju förknippas med arga musiker som på sin höjd tackar publiken när de spelat klart men här var verkligen glada miner från samtliga gubbar. Kul att man kan ha så kul på jobbet.

Hela repertoaren på en spelning

Som sagt, med ett album var det inte mycket att välja på än att köra samtliga låtar fast i en annan ordning. Den lite återhållsamma In Broken Trust har tungt sväng och med den melodiska refrängen är hela publiken med på.Conditional med sitt vackra intro brakar loss fullständigt med tvåtaktssmatter, och men vår frontman ser lika glad ut låten igenom.

Nostalgiska återblickar

Efter A Truth Worth Lying For blev det lite oväntat en kort paus men bandet återvände och med ny energi blev det lite headbangande till Last of Our Kind. Det blev en längre bandpresentation med nostalgiska återblickar och jag kan tänka mig hur mycket de varit med om både på scen och allt annat som hör till.

– Ska vi spela lite mer hårdrock undrade Mikael Stanne och fick tillbaka ett rungande Jaa! Detta i form av den tungt svängande Gateways. Sista låten fick bli deras hittills största hit, Shadowminds.

Sammanfattning

En trevlig och lättsam konsert där alla är glada, nöjda och på gott humör är aldrig fel. Det lovades dessutom signering efter konserten och därefter stor efterfest på Malmö Brygghus. Jag fegade ur på det sistnämnda men jag kan tänka mig att det blev bra tryck långt in på natten med alla ölsugna hårdrockare. Inget att klaga på då? Det hade ju varit kul om de körde en In Flameslåt bara för att hylla sig själva. Det hade de varit värda.

print

Våra samarbetspartners