AFTERSUN – som att kliva in i en annans familjs vardagsrum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Charlotte Wells
Skådespelare: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall, Sally Messham, Ayse Parlak
Premiär:2023-02-17
Betyg: 4

Med ett bildspråk mestadels knutet till minnen från en solsemester i Turkiet under sent 90-tal berättar Charlotte Wells en melankolisk historia mellan 11-åriga Sophie (Frankie Corio) och hennes unga frånskilda far Calum (Paul Mescal).

Det lyser av iver och drömmar ur Sophies ögon och hennes handhållna videokamera skildrar deras gemensamma upplevelse på hotellets anläggning. Som en ung pappa med ansvarskänslor, en mager plånbok och ett ångestfullt inre vill Calum ändå ge sin dotter en minnesvärd upplevelse och hennes nyfikenhet på livet blir som en extra energi-boost hos bägge parter.

Kastas mellan hopp och förtvivlan

Deras relation och intensiva närvaro mellan varandra förkroppsligar sinnesstämningen ur Charlotte Wells perspektiv och regi. Charlotte som vann bästa klippning i Sundance för sin kortfilm Laps återger här genom ett lugnt stillsamt tempo inte bara Sophies relation till sin far under semestern. Även hennes närvaro som vuxen kvinna återspeglas i drömlika sekvenser där känslorna mellan far och dotter kastas i hopp och förtvivlan.

Som det verkliga livet är

Berättarmässigt är detta nästan som att kliva in en annans familjs vardagsrum. Dialogen, närvaron är äkta, och många gånger hänger kameran kvar några sekunder för länge, precis som det verkliga livet är.

Här finns inga tillrättalagda element eller uträknade intriger. Bara en livsåskådning från en far och dotters perspektiv där en gnutta verklighetsflykt från vardagen blandas med realistiska momenten, andra människors intressen och utlopp.

Vardagen är här och nu

Frankie Corio presterar på topp i sin debutroll, och filmen ger en förnimmelse av att vardagen är här och nu där minnen skapas, vilket påverkar ens känslor när helst de tas fram.

print

Våra samarbetspartners