STOWAWAY – märkligt odramatiskt raffel enligt Die Hard-mallen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Declan Whitebloom
Skådespelare: Ruby Rose, Frank Grillo, Patrick Schwarzenegger, Luis Da Silva Jr., Scotty Bohnen
Land: USA
År: 2021
Genre: Thriller
Längd: 94 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Det här skulle kunna ha blivit en underhållande variant på Die Hard, modell på en yacht. Men löftena om något sådant går snart om intet när man förstår att fantasin och/eller pengarna till att skapa något sådant inte funnits där.

Ändå hyste jag visst hopp om att actionnerven skulle komma till liv när upplägget blev uppenbart efter sisådär en kvart, tjugo minuter. Och då särskilt som dramats hjältinna spelas av Ruby Rose, som väl mest är känd för sina inhopp i Resident Evil: The Final Chapter och John Wick: Chapter 2.

Annan rulle levererade godset

Kopplingen är dessutom hyfsat tydlig med tanke på att hon spelade ungefär samma typ av roll i The Doorman – läs Die Hard i lyxigt bostadkomplex – med en hårdför Jean Reno som bad guy, och detta var helt klart en rulle som levererade det actionpackade godset med både brutalitet och viss finess.

Kunde blivit så mycket bättre

Vilket aldrig händer här. Det tänder aldrig till, helt enkelt. Misstänker nästan att regissören Declan Whitebloom tänkt sig att satsa på någon form av thrillerelement utan alltför mycket action. Problemet är bara att nerven och spänningen aldrig direkt infinner sig. Det bara lunkar på, och inte för att det hela hinner bli tråkigt, men det här kunde onekligen ha blivit så mycket bättre, för att nu travestera den långlivade svenska TV4-serien.

Har fått ärva svindyr yacht

Ruby Rose är Bella Denton, tuff dam i trettioårsåldern med ett traumatiskt förhållande till vatten och ett struligt förflutet. Fast nu är hon vuxen och har skärpt till sig. Dessvärre har hon inte pratat med sin far på tjugo år, och nu finns han inte i livet längre. På grund av sistnämnda har hans gamle kompanjon Meeser kontaktat henne . Det visar sig nämligen att Bella har fått ärva en svindyr lyxjakt av farsgubben. Slit den med hälsan, menar Meeser. Om inte annat är det bara att sälja den och gå vidare om så önskas.

Upplägg som gjort för action

Sedan bär det sig inte bättre än att några bad guys snor båten kommande natt. Med Bella och ett krogragg snusandes i den hyfsat lyxiga sov-salongen. Aj, aj, aj, det var ju inte meningen och oflyt för skurkarna. Men om detta inte låter som ett upplägg som gjort för action enligt Die Hard-mallen vad gör det då så säg?

Märkligt händelselöst

Ja, det kan man onekligen fråga sig. Problemet med Stowaway är bara det att det hela till större delen ter sig märkligt odramatiskt och händelselöst, även om viss klaustrofobisk spänning trots allt framträder. Detta i sin tur gav en tid att fundera på upplösningen, och man man kan väl säga som så att jag förstod vart det barkade långt innan slutsignalen kom, för att nu använda en sportmetafor. Summa summarum är det också just därför Stowaway bara tilldelas en halt och lytt ”tvåa” här till höger.

Skulle önska Ruby Rose bättre material

Sedan bjöd upplösningen för all del likväl på lite spänning till slut, men likt en kinapuff lade sig krutröken ganska snabbt när Ruby Rose alias Bella till slut tog kommandot. Och på tal om just Rose; jag skulle önska att hon fick bättre i material att sparka stjärt i nästa gång. Det vore hon faktiskt värd.

print

Våra samarbetspartners