ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA – älskling, vi krympte universumet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peyton Reed
Skådespelare: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Kathryn Newton, Jonathan Majors, Michelle Pfeiffer, Bill Murray, Randall Park, Michael Douglas
Premiär: 2023-02-15
Betyg: 3

I år går Marvel Cinematic Universe (MCU) in i vad som kallas Fas Fem (Phase Five), och Ant-Man and the Wasp: Quantumania är fasens första film. Lite senare i år kommer även Guardians of the Galaxy Vol. 3, The Marvels samt kanske Captain America: New World Order dyka upp på den vita duken. Fas fem lär även bjuda på ett antal TV-serier på Disney+ däribland den andra säsongen av Loki. Missa inte snutten i eftertexterna gällande sistnämnda. För övrigt lär även den nya Secret Invasion fre premiär på Disney+. Ja, om ni inte redan förstått det så är MCU big business.

Tillbaka till Ant-Man and the Wasp: Quantumania eller om man heller vill kalla den Älskling, vi krympte universumet… Detta är således den tredje filmen om Ant-Man och persongalleriet är i stort sett detsamma, det vill säga familjen Pym/Van Dyne, bestående av Hank Pym (Michael Douglas), Janet van Dyne (Michelle Pfeiffer) och Hope van Dyne (Evangeline Lilly) samt Scott Lang (Paul Rudd). Förutom då nytillskottet Cassie Lang (Kathryn Newton), Scotts dotter. Även ett gammalt ansikte dyker upp i en ny skepnad…

Njuter av sitt kändisskap

Filmen tar vid strax efter Avengers äventyret Battle of Earth. Scott Lang har skrivit sina memoarer och har fullt upp med att signera böcker, vandra omkring på San Franciscos gator och njuta av sitt kändisskap. Cassie å andra sidan har fullt upp med att klättra på barrikaderna som rabiat aktivist. Hon håller dock samtidigt på med ett par forskningsprojekt.

In genom porta till kvantvärlden

Cassie har skapat ett kommunikationsredskap som kan ge kontakt med kvantvärlden, och mitt under en demonstration går allt på tok och hela familjen Lang/Pym/Van Dyne dras in genom en portal som tar dem till kvantvärlden. Väl där avslöjas en hel del om Janet van Dynes hemligheter och familjen ställs inför oanade problem.

Kang, urtypen för en superskurk

Janet försöker bilda en allians med sin forne partner i kvantvärlden, den egocentriske Lord Krylar (Bill Murray) för att försöka ta sig hem. Dessvärre har Lord Krylar andra planer för familjen, och det är nu vi får stifta bekantskap med Kang som styr hela Kvantvärlden. Kang är urtypen för superskurk som besitter massor av superkrafter, och det är också här filmen ballar ur lite.

Övriga persongalleriet tunt

Det blir lite för mycket special effects och för lite story. Vilket även jag personligen kan intyga. I höstas var jag i Kappadokien där stora delar av filmen spelades in, men det märkte man överhuvudtaget inte, vilket i och för sig nog är meningen. Ändå säger det en del om hur mycket CGI filmen innehåller. Förutom Kang och hans mördarrobot M.O.D.O.K. så är det övriga persongalleriet ganska tunt.

Väldigt tjat om Multiversum

Referenserna till övriga MCU filmer är många, och det är ett väldigt tjat om Multiversum. Inte minst i den första bonusscenen… Men en sak är ju säkert att Kang lär vi få se mer av.

Nä, nu får vi hoppas att Guardians of the Galaxy Vol. 3 blir en bättre upplevelse och en trea i betyg känns lite väl generöst, men där fick Bill Murrays prestation fälla avgörandet.

print

Våra samarbetspartners