BÖCKER PÅ FILM DEL 2 – från THE BOOKSHOP till KÄR I PARIS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vad andas vintermys mer än en bok, en filt och en varm dryck? Kanske en film där massor av böcker spelar en stor roll? Böcker, boklådor, bokhandlare och bibliotek har spelat viktiga roller i många filmer genom filmhistorien, och vi listar här några av de bästa i olika genrer. Klassiker såväl som nyheter. En diger lista för bibliofiler och cinefiler att dela och mysa med tillsammans! Det här är del två i spaningen böcker på film …

The Bookshop – Isabel Coixet (2017)

Långt från mysvärlden i You’ve Got Mail och baserad på en sann historia.
Ofullbordad kärlekshistoria mellan Emily Mortimers och Bill Nighys stoiska karaktärer. Berättelsen handlar om en bokhandel Hardborough i Suffolk som möts av idel skepticism och fördomar. Nya, vågade titlar som skakar om det lilla samhället. Och en fruktansvärd eldsvåda … Filmen har håvat in priser. Bland annat för bästa spanska film (filmen är en spansk-brittisk samproduktion). Baserad på en sann historia och Penelope Fitzgeralds autobiografiska roman.

Funny Face (Kär i Paris) – Stanley Donen (1957)

Fred Astaire förstår direkt att han hittat nästa stora supermodell att ta med sig till Paris när han hittar Audrey Hepburn i en mörk och dammig liten bokhandel i Greenwich Village.

Rasande rolig satir över modevärlden – och ingen kan dansa och skapa koreografi som Fred Astaire. Han får till och med en pinne och en gammal regnrock att se bra ut. Audrey Hepburn dansar med böcker.
Regissören Stanley Donen har bland annat skapat kuppfilmen Charade (också med Audrey Hepburn) och Singin’ in the Rain – en musikalisk satir över filmbranschen.

84 Charing Cross Road – David Jones (1987)

Den amerikanska författaren Helene Hanff är på jakt efter sällsynta engelska böcker. Hon hittar en bokhandel som ligger på den berömda bokhandelsgatan Charing Cross Road i London, när hon läser en annons i Saturday Review of Literature. Bokhandlaren Frank Doel börjar skicka böcker, bonusboktips och fina brev till henne. Helene Hanff skickar i sin tur paket med saker som britterna inte kan få tag på under andra världskriget … En tjugo år lång vänskap inleds. Baserad på en sann historia och Helene Hanffs brevroman. Anne Bancroft och Anthony Hopkins spelar de två vännerna som finner varandra genom böckernas värld, trots att de bor på olika sidor av Atlanten. Anne Bancrofts man Mel Brooks producerade filmen.

The English Patient – Anthony Minghella (1997)

Apropå vad som står i marginalen … En bok spelar en stor roll i The English Patient. Främst det som protagonisten själv har skrivit in i marginalerna … Juliette Binoche har högläsning för Ralph Fiennes, som sminkats till brännskadad oigenkännlighet – långt innan han förfulades för att bli Lord Voldemort i Harry Potter serien. Filmen håvade in priser. Bland annat nio Oscars. En av brittisk films stora triumfer. Baserad på boken med samma namn av Michael Ondaatje.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society – Mike Newell (2018)

En extrem lång filmtitel – med precis samma titel som boken som filmen är baserad på, av Annie Barrows och Mary Ann Shaffer.

Det är andra världskriget, Guernsey är ockuperat av tyskarna och en liten grupp människor som gör motstånd låtsas att de har en bokklubb för att avvärja misstankar om sina aktiviteter. Därav det mycket tillkrånglade klubbnamnet. Gruppen kan inte tänka ut något bättre på stående fot, när de blir utfrågade av tyska soldater. Och på köpet blir den udda samlingen av motståndspersoner en riktig bokklubb …

Jane Austen Book Club – Robin Swicord (2007)

Maria Bello såg till att filmen blev gjord – och kollektivet fick till en film som ser riktigt dyr ut med tanke på den minimala budgeten. Sevärd främst för Emily Blunt i en tidig roll, och för Hugh Dancy som skojig sci-fi nörd som älskar Jane Austen. (Sci-fi nördar brukar gilla Austen – men att få in Austen-nördar på sci-fi brukar vara hopplöst …). Han tycker att Northanger Abbey är så underbart “postig” (alltså postmodernistisk). Han kan ha rätt. Jane Austen grundade postmodernismen redan på slutet av 1700-talet! Take that! Filmen är baserad på boken av Karen Joy Fowler.

The Silk Worm (TV-film) – Kieron Hawkes (2014)

Robert Galbraith hyllades enormt för sin deckardebut och även för sin uppföljare The Silkworm – vilken fantastisk ny deckarförfattare!
Sedan avslöjades han som en pseudonym. För Harry Potter författaren J.K. Rowling.

Scenerna med förlagsfesten är inspelade på J.K. Rowlings eget förlag. Att döma av intrigen och alla vedervärdiga människor i bokbranschen (alla är usla eller genomruttna) verkar hon hata hela branschen. Som gjort henne stenrik. Hur som helst, Tom Burke är bra som deckaren Cormoran Blue Strike, men det är Holliday Grainger i rollen som hans assistent Robin som verkligen är guldnougaten i konfekten.

The Body in the Library (TV-film) – Andy Wilson (2004)

Agatha Christie lade ofta in referenser till teater, som antika dramer (med mord) och Shakespearepjäser (med mord). Dessutom finns en hel rad deckarparodier (bland annat Sherlock Holmes) i novellsamlingen om Tommy & Tuppence (Partners in Crime).

Den fiktiva deckarförfattaren Ariadne Oliver, som skriver om Sven Hjerson och är nära vän med den belgiske mästerdetektiven Hercule Poirot, är ett skojigt satiriskt författarporträtt av en deckardrottning som inte är helt olik Christie själv. Oliver mumsar på äpplen hela tiden och hennes fiktive finske detektiv går henne på nerverna ibland. En viss belgisk detektiv gick Christie på nerverna ibland.

Men i vilken historia finns det flest böcker? Det borde bli …The Body in the Library. Ett av Miss Marples bästa fall. Filmad flera gånger. Välj din egen favorit Miss Marple i rollen.

I den senaste filmatiseringen från 2004 med Geraldine McEwan i Miss Marple rollen, och underbara Joanna Lumley som hennes bästis, hade komikern David Walliams (Little Britain) en fin roll, och sedan dess har han själv tagit itu med att filmatisera Partners in Crime – där böcker spelar en stor roll. Någon lägger in en avgörande ledtråd i en bok innan hon försvinner spårlöst. Och att läsa en bok om biskötsel blir helt avgörande för fallet …

print

Våra samarbetspartners