BÖCKER PÅ FILM DEL 1 – från HARRY POTTER till EN LITEN BOKHANDEL I PARIS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Böcker, boklådor, bokhandlare och bibliotek spelar viktiga roller i många filmer och vi listar här några av de bästa i olika genrer. Thriller, deckare, komedi, prisvinnande drama och publikfriande fantasy … Klassiker så väl som nyheter. En diger lista för bibliofiler och cinefiler att dela och mysa med tillsammans! Första tipset här nedan har precis gått upp på svenska biografer.

A Bookshop in Paris (En liten bokhandel i Paris) – Sergio Castellitto (2021)

Det är snudd på obligatoriskt för feelgood att ha “lilla” i titeln. I alla fall i Sverige. Det lilla bageriet på strandpromenaden, Det lilla caféet med glasveranda, Den lilla bokbussen runt hörnet, Det lilla konditoriet med småkakor, Det lilla antikvariatet i den lilla gränden, Den lilla stugan vid den lilla bäcken, Den lilla sjöjungfrun plumsar igen …

Men … En liten bokhandel i Paris är lite mer än en feelgood-klassiker och filmen är gjord efter ett manus författat av en italiensk stjärnregissör, Ettore Scola, som skapade Vi som älskade varandra så mycket.… (och inte lite!) Filmen får svensk biopremiär inom kort, den 17 februari.

Notting Hill – Roger Michell (1999)

Stor amerikansk filmstjärna kommer till London och väljer att gå till en
liten obskyr bokhandel i stadsdelen Notting Hill för att köpa en bok om …
Turkiet. (Varför?)

Allt vad man behöver för att bli ihop med en filmstjärna av Julia-Roberts-
liknande status (spelad av Julia Roberts) är alltså en bokhandel full av
reselitteratur som ingen egentligen läser — och att se ut som Hugh Grant!
Manus av mästaren Richard Curtis. Korad till den bästa romantiska
komedin genom tiderna. (Jag trodde att filmen Casablanca innehade den
positionen – men den räknas tydligen inte som komedi – trots att den är så
rolig!)

Beauty and the Beast (Skönheten och Odjuret) – Gary Trousdale, Kirk Wise (1991)

Den enda animerade film som någonsin blivit nominerad till Oscar i kategorin Bästa film. Skönheten Belle läser jämt. När vi först träffar henne är hon på väg till ortens lilla boklåda. Bokhandlaren är den ende i den lilla byn som förstår henne. Fast det här är inte Notting Hill. Bokhandlaren ser inte ut som Hugh Grant. Han har inte en chans. Och han har inte ett helt magnifikt bibliotek att erbjuda henne i kärlekspresent – den mest romantiska, bibliofila gesten i hela filmhistorien.
Men. Ingen sann bibliofil, som Belle, skulle i verkligheten låta ett hungrigt, bräkande, ulligt får förse sig och ostraffat låta djuret mumsa upp en hel del av en spännande bok, allt emedan Belle är upptagen med att sjunga en klämmig sång.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Chris Columbus (2001)

Hur är livet på den berömda trolldomsskolan Hogwarts?
Harry, Ron och Hermione är så upptagna med att leta ledtrådar i alla möjliga böcker i alla delar av biblioteket – även i “the restricted section” – för att lösa mysteriet med “the philosopher’s stone”. I den magiska världen finns ingen internetuppkoppling och inget snabbare sätt. Det tar två terminer och en 152 minuter lång film.

Wonderstruck – Todd Haynes (2011)

En gammal bok om kuriosakabinett, med titeln Wonderstruck, och ett bokmärke från en originell liten bokhandel i New York, blir en ledtråd för protagonisten, som nyligen blivit döv, och som är på jakt efter sin pappa … Femtio år tidigare, under stumfilmens sista flämtande glansdagar, gjorde en döv liten flicka samma resa – och hade samma bok i splitterny version …Baserad på en romansuccé, filmmanuset skrevs av bokens författare, Brian Selznick.

The Book Thief (Boktjuven) – Brian Percival (2013)

Nazisterna bränner böcker och protagonisten gör allt i sin makt för att sno undan så många böcker som möjligt … Baserad på romanen med samma namn av Markus Zusak.

The NeverEnding Story – Wolfgang Petersen (1984)

Bastian Bux hittar en magisk bok som är en portal till en annan värld … och han är utvald till att rädda den världen. Alla älskade den fluffiga draken, som ser ut som en vit hund med långa öron. Alla älskade musiken. Alla älskade alla små skrömt. Och alla skrämdes av skurken som visade sig vara … ingenting?! Det här är en fantasyfilmklassiker par excellence. Som bland annat visats på Filmstadens Throwback Tuesday. En film som verkligen vinner på att visas i stort bioformat. Men med tanke på hur stora skärmar de flesta har på väggen nu för tiden – passa även på att njuta av denna film hemma, och känslan av att flyga hunddrake över ett magiskt fantasirike. Baserad på romanen av Michael Ende.

You’ve Got Mail – Nora Ephron (1999)

Meg Ryan och Tom Hanks var de mesta och bästa romcom skådespelarna på den här tiden. (Tom Hanks hade även andra romcom partners, som Daryl Hannahs lilla sjöjungfru i Splash.

Kathleen Kelly har en liten personlig bokhandel. Joe Fox har en hel kedja med opersonliga och billiga affärer, som slår ut alla personliga små butiker. I verkligheten hatar de varandra. På nätet blir de förälskade. En Nora Ephron klassiker.

Och … Med risk för att göra alla Meg Ryan och Tom Hanks fans upprörda. En föregångare till You’ve Got Mail är ännu bättre: The Shop Around the Corner. Och man slipper scener där huvudpersonerna har tråkig skärmtid. James Stewart (från julfilmen It’s a Wonderful Life) och Margaret Sullavan grälar och blir förälskade. Men. Inga böcker förekommer i denna affär.

Del två med böcker på film kommer snart med fler bibliofila, cineastiska tips!

print

Våra samarbetspartners