THE SON – tunt om splittrad kärnfamilj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Florian Zeller
Skådespelare: Hugh Jackman, Vanessa Kirby, Zen McGrath, Laura Dern, Anthony Hopkins
Premiär: 2023-01-20
Betyg: 3

Karriär och skilsmässa, en kärnfamilj som splittras och en tonåring som kommer i kläm. Peter Miller (Hugh Jackman) har ett hektiskt schema och det juridiska toppjobbet mot Washington D.C hägrar.

Hemma i den urbana lägenheten med frilagda tegelväggar finns hans unga fru (Vanessa Kirby) vakandes över parets nyfödda baby. Rollerna är kristallklara. Peter ägnar nästan all sin vakna tid åt arbetet men han tar ändå sin papparoll på största allvar, speciellt när samtalet från hans exfru Kate kommer om att deras gemensamma son, 17-årige Nicholas verkligen inte mår bra.

Han skolkar från skolan, känner sig missförstådd och oälskad. Dessutom blir det hela inte enklare av att Peters nya fru Beth och Nicholas har mer gemensamt i ålder samt att de bägge delar behovet av åtrå från Peter.

Bortprioriterad av sin far

Fast besluten att nya kapitel skall skrivas är kompassnålen satt och hjälp på väg. Terapeuten med en hund som bisittare (en scen som är fantastisk) och en ny skola står redo att ta emot Nicholas. Den gamla kärnfamiljen med Peter i spetsen har lagt ut riktlinjerna där han själv vill vara en så god far som möjligt. Men hans minnen av svek och bli bortprioriterad av sin egen far (Anthony Hopkins) gör sig påmind allt mer.

Gör det som förväntas

Mötet mellan de två är kort, alldeles för kort. Anthony Hopkins som Florian Zeller regisserade i den prisbelönta The Father gör mer eller mindre det som förväntas av honom. Han syns, agerar och spelar sin roll som frånvarande karriärhungrig pappa, men mer än så är det inte. Det blir tillbaka till gruvan för Peter Miller.

Inte mer än en biroll

Att inte ta vara på mer av detta fantastiska möte mellan de två känns besynnerligt. Så otroligt mycket starkare och intressantare det kunde bli om Anthony Hopkins hade fått ge sig in i leken på allvar. Men nu blir det inte mer än en biroll och trots Nicholas ångest inför sitt liv tar störst plats på duken känns det hela tunt och förutsägbart.

print

Våra samarbetspartners