SISSY – drama som blir slasher med gore

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hannah Barlow & Kane Senes
Skådespelare: Aisha Dee, Hannah Barlow, Emily De Margheriti, Daniel Monks, Yerin Ha
Land: Australien
År: 2022
Genre: Drama, Komedi, Skräck
Längd: 102 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Jag fortsätter enträget att se ny lågbudgetskräck. En del verkar tro att jag väljer ut filmer bara för att kunna såga dem. Så är förstås inte fallet. Jag väljer ut filmer jag faktiskt tror kan vara bra, eller åtminstone intressanta. Jag hoppas hitta något som är riktigt bra, jag hoppas hitta en ny regissör att hålla ögonen på. Dock är ju dagens lågbudgetskräck sällan bra eller intressant, något som för övrigt även gäller bioproduktioner med hög budget.

Sissy är en australisk film från 2022 med manus och regi av Hannah Barlow och Kane Senes, Barlow gör även en av huvudrollerna. Enligt baksidestexten är Sissy en skräckkomedi – men den som förväntar sig detta blir besviken. Så tillvida man inte har jävligt konstig humor, är detta ingen komedi – ingenting är roligt i filmen. Det här är snarare ett drama, som mot slutet blir en slasher med en del gore.

Festhelg på landet

Filmen handlar om de två en gång oskiljaktiga barndomsvännerna Cecilia (Aisha Dee), som inte längre vill kallas Sissy, och Emma (Barlow). De två har inte träffats på över tio år, eller vad det nu var, när de plötsligt råkar på varandra i en affär. Emma passar då på att bjuda in Cecilia till sin förlovningsfest samma kväll, och på denna fest bjuder Emma in Cecilia även till en festhelg i ett hus på landet.

Fortfarande en vidrig människa

Vad Emma inte berättat är att huset tillhör en tjej som heter Alex (Emily De Margheriti). När de var barn slutade Emma plötsligt att umgås med Cecilia, för att istället bli bästis med den elaka supermobbaren Alex. Cecilia blev “Cissie the sissy”, och när hon till slut fick nog körde hon ett trädgårdsredskap i kinden på Alex. Tillställningen i huset blir jobbig och pinsam. Alla verkar hata Cecilia. Alex är fortfarande en vidrig människa.

Det dröjer nästan 50 minuter innan Cecilia råkar ha ihjäl en person av misstag. Sedan fortsätter hon att döda alla i huset, inland avsiktligt, ibland av misstag.

Önskar livet ur dem

Alla rollfigurer i den här filmen är avskyvärda. Till en början är Cecilia sympatisk och man känner lite för henne – men efter ett tag visar hon sig också vara osympatisk och psykopatisk. Manuset verkar skrivet efter en mall för att innehålla allt man tror en ungdomsfilm ska innehålla.

Cecilia är framgångsrik influencer på YouTube, det är ett lesbiskt par som förlovar sig, en kille är homosexuell, rullstolsburen och skriker “bitches” lite då och då, det pratas om sociala medier, de tänker “cancel” Cecilia och förstöra hennes liv och karriär, och så vidare. Dock glömde de bort att göra gestalterna sympatiska, så nu skiter man blankt i hur det går för dem. Tvärtom önskar man livet ur dem omgående.

Uppfinningsrika dödsscener

Filmfotot är väl kompetent, men det ser mest ut som en TV-film, eller ett avsnitt ur valfri såpa. Den sista halvtimmen är alltså något slags slasher. Ett par av dödsscenerna är uppfinningsrika och överraskande blodiga. Men att kalla det här skräck, komedi, eller skräckkomedi är att ta i. Skådespelarna, åtminstone de i huvudrollerna, är rätt bra.

Sissy slutar med en twist ending.

Jag får allt fortsätta att leta efter ny lågbudgetskräck som är bra.

print

Våra samarbetspartners