WARHUNT – några killar leker krig i skogen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mauro Borelli
Skådespelare: Robert Knepper, Jackson Rahtbone, Mickey Rourke, Lou Stassen, Polina Nioly
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Skräck, Thriller
Längd: 93 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Lågbudget-krigsfilmer gjorda de senaste tio-tjugo åren brukar ofta vara under all kritik, i synnerhet när det handlar om skräckfilmer i krigsmiljö. Budgeten brukar vara för låg för att iscensätta ordentliga krigsscener, det digitala fotot är ofta platt och sterilt, och de digitala effekterna övertygar inte. För det mesta ser det bara ut som några killar som leker krig i skogen.

Således hade jag inga större förväntningar på WarHunt, en amerikansk film som delvis är finansierad av det polska filminstitutet, och som är inspelad i Lettland. Budgeten påstås vara på 12 miljoner dollar, det vill säga runt 125 miljoner svenska kronor – vilket är rätt mycket. Jag kan väl inte påstå att budgeten syns i den färdiga filmen, jag hade gissat på en miljon dollar, högst två miljoner.

Alldeles för mörk

WarHunt visar sig vara lite bättre än förväntat. Regissören Mauro Borrelli är främst verksam som konceptillustratör och har jobbat på en rad storfilmer, något som förklarar varför filmen ser lite bättre ut än jag räknat med, även om den till större delen är alldeles för mörk.

Upphängda tyska soldater

WarHunt? Krigsjakt? Jag vet inte riktigt vad titeln åsyftar, antagligen tyckte de bara att det lät coolt, men handlingen är ganska enkel. Under andra världskriget störtar ett amerikanskt plan i en skog i Tyskland. Mickey Rourke spelar en major med lapp för ögat som skickar iväg ett gäng tuffa soldater för att leta upp planet.

Soldaterna hittar tyska soldater upphängda i träd, magiska symboler är inristade i deras kroppar. I en gammal kvarn hittar de några raffiga damer utan kläder. En av soldaterna är svensk (han spelas av Fredrik Wagner från Jönköping) och när han ska bajsa i skogen förförs han av en av de raffiga damerna.

De här damerna visar sig vara häxor. De amerikanska soldaterna plockas en i taget. Mickey Rourke måste själv rycka ut på slutet. Sedan går det som det går.

Lite tjatigt mot slutet

Betyget nedan är nog i snällaste laget. Men, jag gillade att den här filmen påminner lite grann om en skräckhistoria av Gogol. Det är lite “Viy” över scenerna med häxorna, och det uppskattas. Det blir dock lite tjatigt mot slutet och ofta är filmen så mörk att det inte går att se vad som händer, i synnerhet under slutscenerna. Flera huvudpersoner stryker med, men jag kunde omöjligt se vem som var vem.

Mickey Rourkes svallande hårman

Mickey Rourke ser ut som Frankensteins monster. Han ser allt konstigare ut för varje ny film han gör. I WarHunt har han en anakronistisk frisyr, en sådan svallande hårman hade knappast amerikanska befäl på 1940-talet, och det har de knappast idag heller. Den stenhårde sergeanten som leder soldaterna genom skogen spelas av Robert Knepper, som vi känner igen från en lång rad filmer och TV-serier.

print

Våra samarbetspartners