GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY – som en korsning av Agatha Christie och James Bond

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rian Johnson
Skådespelare: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr.
Land: USA
År: 2022
Genre: Komedi, Brott, Drama
Längd: 139 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Jag beklagar att denna recension är en aning sen – jag var bortrest över julen. Nu är jag hemma igen och det vore ju dumt om jag inte skrev om denna film, eller hur. I synnerhet som jag recenserade den första filmen.

I efterhand ångrade jag betyget jag satte på Rian Johnsons Knives Out när det gick upp på bio 2019. Jag satte en fyra i betyg – enbart för att jag inte ville gödsla med femmor. Men senare tänkte jag att jag nog skulle satt en femma ändå, eftersom jag verkligen gillade filmen. Jag har dock inte sett om den sedan den kom, och jag vet inte om jag håller med mig själv.

Strömmas direkt

Netflix var snabbt framme och lade beslag på rättigheterna till uppföljarna till Knives Out, det verkar bli åtminstone två sådana, och nu har den första av dem haft premiär. Glass Onion: A Knives Out Mystery biovisades först i några länder, men i Sverige strömmas den direkt på Netflix.

Ett märkligt pussel

Edward Norton spelar miljardären Miles Bron, en Elon Musk-typ som bor på en egen grekisk ö. Bron har bjudit en brokig skara människor till ön för att lösa ett mordmysterium. Dessa människor är ett gammalt kompisgäng och inbjudan kom i form av ett märkligt pussel – något slags överdimensionerad version av the Lament Configuration i Hellraiser-filmerna.

Självklart mördas en av gästerna

Väl på plats på ön ska de lösa mordet på Miles Bron. Denne har nämligen lagt ner en massa tid på att skapa ett mysterium, en lek de ska ägna helgen åt. Med i sällskapet finns även världens bäste detektiv, Benoit Blanc, som bjudits in av misstag. Blanc återkommer från den första filmen och spelas åter av Daniel Craig. Självklart mördas en av gästerna på riktigt.

Jag ska inte sticka under stol med att jag blev rätt besviken på Glass Onion. Filmen är inte direkt dålig, men den är långtifrån lika bra som Knives Out, trots att Rian Johnson skrivit och regisserat även denna gång.

Osympatiska och jobbiga

Gästerna på ön spelas av Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr, Jessica Henwick och Madelyn Cline. Med undantag för Monáe har de alla en sak gemensamt: de är fruktansvärt osympatiska och jobbiga. Jag satt och hoppades att de skulle mördas hela bunten så snart som möjligt.

Dessa rollfigurer är dessutom alldeles för överdrivna och parodiska – persongalleriet i den första filmen var skruvat, men gestalterna var ändå på något sätt trovärdiga. Så är inte fallet den här gången. Kate Hudson är nästan direkt dålig i sin roll som avdankad modell, hon känns hämtad från en nyårsrevy i Ödeshög.

Upplösningen ett antiklimax

Miles Brons ö är supermodern och högteknologisk. Det är lite science fiction över bostaden – Bron och hans ö skulle kunna vara hämtade ur en James Bond-film. Kanske är det här en korsning av Agatha Christie och James Bond? Ett intryck som förstärks tack vare Daniel Craigs medverkan.

Upplösningen är inget vidare – mördaren är den jag trodde det var och jag brydde mig inte riktigt. Motivet är lite luddigt och upplösningen blir en antiklimax.

Största problemet att den inte är lika bra

Nu får jag kanske filmen att låta sämre än den är. Det finns många bra inslag i Glass Onion. Framför allt har den Daniel Craig i huvudrollen – och han är mycket bättre som den egensinnige Benoit Blanc än han var som Bond. Han ser verkligen ut att trivas i rollen. Janelle Monáe är också bra. Här finns flera bra scener, flera roliga scener, och filmfotot är glassigt. Jag tror att filmens största problem helt enkelt är att den inte är lika bra som Knives Out.

Går omkring med munskydd

Glass Onion varar två timmar och 19 minuter, vilket är alldeles för länge. Filmen utspelar sig under pandemin och i början går folk omkring med munskydd. Detta kan eventuellt leda till att filmen åldras ganska snabbt, och handlingen med ett begränsat antal skådisar på en liten ö gör att det hela känns lite grann som ett pandemiprojekt.

En lång rad kända namn skymtar förbi i småroller: Ethan Hawke, Hugh Grant, Stephen Sondheim, Kareem Abdul-Jabbar och Angela Lansbury med flera. Sondheim och Lansbury har hunnit dö sedan filmen spelades in. Förutom Grekland är filmen inspelad i Serbien. Glass Onion: A Serbian Film.

print

Våra samarbetspartners