OPERATION FORTUNE: RUSE DE GUERRE – går inte att ta på allvar, men man har kul så länge det varar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Guy Ritchie
Skådespelare: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Hugh Grant, Cary Elwes
Premiär: 2022-01-06
Betyg: 3

Det doftar franchise lång väg kring Guy Ritchies nya projekt. Han tycks i alla fall ha sneglat både på filmerna om James Bond och Kingsman-sällskapet när han värkte fram denna historia med sina två manusförfattarkollegor. Sedan är det klart att regissören ändå satt sin egen prägel på det här. För lite mer råbarkat och definitivt mer nedtonat i formatet än Bond är det hela allt samtidigt som tonen har lite mer karaktären av tjosan hejsan än de mer stramt hållna Kingsman-rullarna.

Men vi befinner oss som sig bör förstås ändå i agentland, och Jason Statham är Orson Fortune den bäste hos en icke namngiven underrättelsetjänst på brittisk mark. Han är också en glidare som kräver långa semestrar, dyrt vin och ständigt bättre betalt.

Går undercover

Fast nu är det dags för hårt arbete igen. Tillsammans med sitt team, handlingskraftiga it-experten Sarah, coole prickskytten JJ och Hollywoods störste stjärna Danny Fransesco är det meningen att Fortune ska gå undercover och hindra ett nytt okänt vapen från att komma ut på den internationella suspekta marknaden.

Filmstjärnan är störste idolen

Måltavlan stavas Greg Simmonds, skojfrisk miljardär med minst en räv bakom vart öra, som verkar ha sina (business)fingrar i otaliga syltburkar han inte borde vara i närheten av. Mannen är redigt slipad, helt enkelt. Men eftersom Fransesco är hans störste idol hoppas man på att garden ska släppar ner, så att infiltrationen kan bli en framgång. För som ni säkert redan förstått, så hänger världens väl och ve på detta.

Men inte nog med det. En gammal kollega till Fortune har tappat sin moraliska kompass fullständigt och blivit en samvetslös skurk och det ukrainska gangstergänget Simmonds umgås med är föga förvånande också ett orosmoment.

Flotta miljöer och dramatiska vyer

Så långt handlingen, och med risk för att nu komma med överflödig information ska villigt medges att Operation Fortune knappast går att ta på allvar, och det är inte meningen heller. Men oavsett vilket har man ganska kul så länge det varar, och eftersom det hela gått loss på hela 130 miljoner dollar är det inte konstigt att det bjuds på en hel del hopp från ena landet till det andra med allt vad det innebär av flotta mijöer och dramatiska vyer.

Båda är ett rent nöje att skåda

Mycket action blir det också. Ritchie har inte sparat på krutet. Det är trots allt en Statham-film vi talar om. Dock överskuggas den före detta vattenpolospelaren denna gång utan vidare av Aubrey Plazas snabbtänkt sarkastiska Sarah och Hugh Grants smått creepy och jovialiskt märklige Simmonds. Båda är ett rent nöje att skåda, och lyfter på det hela taget Operation Fortune över det standardmässiga oket.

print

Våra samarbetspartners