TRIPLE CROSS – förste James Bond-regissören övertygar inte med spionfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Terence Young
Skådespelare: Christopher Plummer, Romy Schneider, Trevor Howard, Gert Fröbe, Claudine Auger
Land: Storbritannien, Frankrike, Västtyskland
År: 1966
Genre: Action, Drama, Äventyr
Längd: 140 minuter
Format: DVD
Distributör: Retro Film
Betyg: 2

Triple Cross från 1966 är en fransk-tysk-brittisk film jag aldrig hört talas om, men den verkade onekligen vara bra, tyckte jag när jag slog mig ner för att se den.

Det här är en verklighetsbaserad historia från andra världskriget om kassaskåpssprängaren Eddie Chapman, som åker fast och hamnar i ett fängelse på Jersey just som tyskarna anländer och ockuperar ön. Eddie släpps ut för att utbildas till tysk spion, men när han skickas ut på spionuppdrag i England ser han till att bli spion även för engelsmännen.

Yul Brunner som tyskt befäl

Christopher Plummer spelar Eddie Chapman, Romy Schneider gör en tyska han faller för, Gert Fröbe och Yul Brynner är tyska befäl, Claudine Auger har en liten roll, liksom Trevor Howard. För regin står Terence Young, och det är kanske därför den här filmen inte riktigt funkar.

Regisserad av James Bond-regissör

Terence Young är förstås mest känd för att ha regisserat de första Bondfilmerna. Ärligt talat är jag inte speciellt förtjust i de tidigaste Bondfilmerna, Sean Connery till trots. De är lite träiga. Jag vet inte om jag sett någon av de många filmer – drygt tjugo – Young gjorde före Agent 007 med rätt att döda, men jag har sett en hel del av de han gjorde senare, och med några få undantag (som Blodröd sol) är de inget vidare.

Ingenting övertygar

Triple Cross, som faktiskt visades på bio i Sverige under denna titel, börjar hyfsat bra, men snart blir det rätt tråkigt, ospännande och ibland en aning förvirrat. Filmen må vara från 1966, men den känns som om den är från 1956 eller 1946. Ingenting övertygar och det ser inte alls ut att utspela sig under andra världskriget.

Terence Young kände visst verklighetens Eddie Chapman. Enligt uppgift är det inte mycket i filmen som stämmer överens med vad som skedde i verkligheten.

Mer realistiskt när tyskar pratar tyska

Roligast i filmen är att kultskådisen Howard Vernon dyker upp i en liten roll. En scen i denna utgåva är dubbad till tyska, jag antar att filmen restaurerats och att denna scen enbart fanns med tyskt tal. Lustigt nog funkar denna scen på tyska bättre än resten av filmen, det känns ju mer realistiskt när tyskar faktiskt pratar tyska.

Triple Cross fick ganska dålig kritik vid premiären. Jag är inte förvånad.

Filmen slutar med en popsång som skulle kunna vara hämtad ut en Bondfilm.

print

Våra samarbetspartners