MÄSTERKATTEN 2 – en oändlig sträcka av fart och spänning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Puss in Boots: The Last Wish
Regi: Joel Crawford, Januel Mercado
Originalröster: Antonio Banderas, Salma Hayek, Harvey Guillén, Florence Pugh
Svenska röster: Rafael Edholm, Nassim Al Fakir, Lina Hedlund, Anders Öjebo
Premiär: 2022-12-25
Betyg: 4

Det finns en markant skillnad mellan den amerikanska versionen där allting är skräddarsytt utifrån vilken stjärnas röst som skall gestalta den specifika karaktären och till den svenska som får bli som det blir.

Dream Works har resurser på alla plan, Antonio Banderas är Mästerkatten (Pussy in Boots) Salma Hayek (Kitty Softpaws), ja hela filmen är nästintill stjärnspäckad. Bara kontrasten att ha Banderas i kattskepnad lapandes fet mjölk ur whiskyglas är värt ett biobesök.

En odödlig sann legend

I den här uppföljaren lever Mästerkatten sitt åttonde kattliv, och har det sista återstående kvar vilket han är helt oförstående inför. Dessutom enligt egen utsago är han en nästan odödlig sann legend utan rädsla.

Björnar uppnosande prisjägare

För att få tillbaka sina nio liv beger sig hjälten ut på hiskeligt äventyr med hopp att finna den magiska platsen där alla önskningar går i uppfyllelse. Guldlock och de tre björnarna med mamma björn i spetsen (Olivia Colman) är uppnosande prisjägare och inte sämre än att de också vill införliva sina önskningar samtidigt som de finner kattskrället.

Men mot det åtråvärda målet finns också hotande faror, speciellt den hemska skurken Jack Horner, vars egna agenda och onda avsikter inte hindrar honom att stoppa den som kommer i hans väg.

Inte samma sak med svensk dubbning

Jag vill återkomma till den amerikanska huvuduppsättningen av stjärnor. Det blir inte samma sak när en sådan här film dubbas till svenska. Magin och nyanserna försvinner. Tänk bara på alla stackars fransmän som blir tvingade att se Monty Python haspla ur sig sina genomarbetade skämt ”En français” eller “Luke, je suis ton père.” Hur vore det om alla låtar också dubbades? “Je ne peux pas obtenir aucune satisfaction.” Vad hade Mick Jagger sagt om det?

Särskilt många skämt finns inte

Men för den yngre publiken kvarstår en spännande historia. Fast särskilt många skämt finns det inte. Däremot en oändlig sträcka av fart och spänning som gott och väl förgyller jullovet i väntan på den riktige tomten.

print

Våra samarbetspartners