TERRIFIER 2 – överdrivet och utstuderat när clownen är tillbaka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Damien Leone
Skådespelare: David Howard Thornton, Lauren LaVera, Jenna Kanell, Catherine Corcoran, Kailey Hyman
Premiär: 2022-12-09
Betyg: 2

Jag råkade vara i New York hösten ’74 när en mycket omtalad skräckis, The Texas Chainsaw Massacre, signerad Tobe Hooper gick upp på repertoaren med buller och bång. Jag noterade smått road att den här rullen fixar inte censuren där hemma, men den kommer att ha framtiden framför sig.

Jag fick rätt, det blev till och med debatter om dess mål och medel i tv, men den räknas idag som en milstolpe i skräckfilmen. Alla som sett filmen förfasade sig över blodflödet, och de som inte sett den antog att man tagit till i underkant och släkte brasan med bensin.

Nu har det gått 48 år och till och med tioåringar vet att om de ser en trollkonstnär såga itu en dam på scenen så är det en trollkonst, och ingen tant som lämnar scenen i två delar.

Hat-älskade hjältar

Idag har en ny gren på skräckfilmsträdet växt ut, slasher-film som gett oss hat-älskade hjältar som Michael Myers, Freddy Kruger, Jason Vorhees, Chucky och några icke nämnda men heller inte glömda figurer som fångat upp barn och barnbarn till de som rös åt Frankenstein, Dracula, Varulven och Mumien när det begav sig.

Clownen tillbaka från de döda

Till detta nya garde inrättar sig nu tydligen Damien Leones grabb Art The Clown nu i sin andra film. Jag såg inte ”ettan”, men det spelar ingen roll, vi är med i bilden efter en kort resumé.

Den som varit med ett tag drar inte så stora växlar på det här med spypåsar och varning för starka scener, läs vad jag skrev i inledningen om trollkonstnären. Clownen är tillbaka från de döda, och tar sikte på två ungdomar, Sienna och hennes yngre bror.

Överdrivet och utstuderat

Visst flyter blodet i strida strömmar och armar och tarmar ryker all världens väg när clownen mimar sig igenom hela våldsregistret. Det är ibland så överdrivet och utstuderat prickskytte på målgruppen att man måste bli imponerad av Leones förmåga att neutralisera allt utom intentionerna att få publiken att stå över maten den dagen.

Långbänk sänker betyget

Att manus och skådespelare inte rosar marknaden kan jag köpa, men bara tanken på att göra en slasher-rulle två och en halv timme lång svindlar, och det är också denna långbänk som sänker betyget från en svag ”trea” till en stark ”tvåa”.

print

Våra samarbetspartners