MIN VACKRA STJÄRNA – med glädje och hopp trots det tunga ämnet av Guldpalmsvinnaren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Beurokeo (Broker)
Regi: Hirozaku Koreeda
Skådespelare: Song Kang-ho, Dong-won Gang, Bae Doona, Ji-eun Lee, Lee Joo-young
Premiär: 2022-12-09
Betyg: 3

Regissören Hirokazu Koreeda vann guldpalmen 2018 för Shoplifters och återvänder med ännu ett familjedrama döpt till Broker på engelska och Min vackra stjärna på svenska.

Broker skulle kunna ge en fingervisning redan under den första kvarten om vad denna film handlar om men att staka ut händelsen i förväg ligger inte i linje med Hirokazu filmskapande.

Lämnar babybylte till kyrka

En regnig natt tar en kvinna beslutet att lämna sitt spädbarn vid en kyrka. Fasaden intill entrén rymmer en babylucka. Efter en viss tvekan medan regnet öser ner väljer hon att lägga byltet på marken och gå därifrån. Kanske en sista chans att ändra sig och springa tillbaka eller stilla sitt samvete med att hon inte placerade det i luckan. Men vad hon inte vet är att kyrkans män som jobbar natt har andra intentioner än att låta barnet placeras under dess vingar.

Utmanar normerna

Det skulle vara enkelt att känna förakt för människor som handlar med barn, men i den här filmen finns människor med stora hjärtan fast med ytterst liten plånbok speglade på ett humant vis som i sig utmanar normerna.

Polisen hack i häl

Mamman (Ji-eun Lee) återvänder dagen efter till kyrkan och konfronterar förövarna, men efter att ha funnit varandras behov och brister väljer hon istället att följa med på deras resa och finna en lämplig fosterfamilj till hennes son.

Parallellt ligger polisen hack i häl, och här får historien en balans ur rättssynpunkt. Men någon deckare eller thriller är det inte. Snarare en ljus film med glädje och hopp som lättar upp stämningen trots det tunga ämnet och trots alla tänkbara moraliska fel som vissa människor med goda hjärtan tampas med.

print

Våra samarbetspartners