SHOPLIFTERS (Manbiki kazoku)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hirokazu Koreeda
I rollerna: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-12-21

Uppenbarligen har regissören Hirokazu Koreeda sett det som ett kall att visualisera inte bara kärnfamiljen utan också dess olika förgreningar och avsaknaden av densamma. Filmer som Barnen som inte fanns och Sådan far, sådan son ger kvitto för detta konstaterande.

Familjen som står i centrum har en hel del i övrigt att önska när det gäller moral och etik. Pappans filosofi att det inte drabbar någon fattig när barnen stjäler från en butik och tillägger att bara de inte går i konkurs är det ingen fara talar sitt tydliga språk.

Vi får möta Osamu (Franky Lily) och en liten pojke som han envisas bli kallad pappa av när de är ute på en stöldvåg. På vägen springer de på en liten frysande flicka som försöker undvika föräldrarnas skrikande och tar henne med sig hem till den redan fulltaliga familjen. Hela familjen blir så fulländade levnadskonstnärer och bidrar till det torftiga hushållet om de inte går den smala vägen.

Är blod verkligen tjockare än vatten? Koreeda är inte förutsägbar utan låter handlingen då och då ta nya vändningar, en dramaturgi som han behärskar till fulländning. Shoplifters lägger sej som bomull kring hjärtat och det är en händelse som ser ut som en tanke att den har premiär nu till jul även om den inte är någon traditionell julfilm. Det är inte ens en långsökt tanke att Koreeda har influerats av Dickens klassiker Oliver Twist när det kommer till kritan.

Skriven 2018-12-20

print

Våra samarbetspartners