AMERICAN YAKUZA – platt (gangster)manus, men tjusig att titta på

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Frank A. Capello
Skådespelare: Viggo Mortensen, Ryo Ishibashi, Michael Nouri, Franklyn Ajaye, Yuji Okumoto
Land: USA
År: 1993
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 96 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

American Yakuza, i regi av Frank A Cappello, är en film från den tid då direkt på video-filmer såg ut som riktiga filmer. Eller, den här filmen gick säkert på bio i en del andra länder, men det är en lågbudgetfilm, förhållandevis, och i Sverige släpptes den förstås direkt på video. Filmen är från 1993, men jag tror den släpptes först 1994 här – och jag vill minnas att jag recenserade den i ett nummer av Magasin Defekt 1995.

Jag tyckte att den här filmen var skitbra när den kom. På den tiden, i början- och mitten av 1990-talet, var actionfilmer från Hongkong, framför allt John Woos filmer, populärt här i väst, och Hollywood försökte göra liknande filmer. American Yakuza var en av dessa filmer.

Viggo Mortensen i Vittne till mord

Viggo Mortensen gör huvudrollen och 1995 kände jag igen honom från Prison och Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III. Men, när jag tittar på Mortensens filmografi inser jag att jag hade sett honom i flera andra filmer, som Vittne till mord, Young Guns II och The Indian Runner, vilket jag fullkomligt förträngt. Jag minns att jag 1995 tyckte att Mortensen var en bra actionhjälte.

Snygg film, men platt manus

Nu när jag ser om American Yakuza på Blu-ray konstaterar jag att det är en snygg film, det är en elegant film. Filmfotot är utmärkt – det ser ut som en biofilm, till skillnad från majoriteten av dagens lågbudget-actionfilmer.

… Däremot förvånas jag över hur platt manuset är. Det hela är väldigt enkelt: Mortensen spelar en FBI-agent som infiltrerar den amerikanska grenen av yakuzan; den japanska maffian. Mortensens agent räddar livet på en yakuzaboss. Yakuzan ligger i fejd med den italienska maffian, som styrs av en cigarrökande gangster spelad av Michael Nouri. Mortensens agent blir god vän med yakuzabossen, som görs av Ryo Ishibashi, han blir fullgod medlem i yakuzan, och han blir kär i en söt, japansk heminredningsarkitekt. Det hela kan bara sluta på ett sätt, och för de flesta inblandade slutar det inte lyckligt.

Få actionscener, halvkokt melodram

Jag tyckte alltså att den här filmen var riktigt bra när den kom – men idag, nästan trettio år senare, tycker jag inte att den är riktigt lika bra. Här finns några Hongkonginspirerade inslag, Viggo Mortensen kastar sig i sidled medan han skjuter med två pistoler samtidigt. Men filmen innehåller förvånansvärt få actionscener, vad vi istället får är en melodram, och denna känns halvkokt. Handling och rollfigurer hade behövt utvecklas lite mer. Numera är de flesta filmer för långa, men American Yakuza känns för kort med sina 96 minuter.

Varför en blond infiltratör

Mortensens agent satt i fängelse som en del av planen när han skulle infiltrera yakuzan. Men ingick det också i planen att han av en slump skulle rädda livet på yakuzabossen? Om detta inte skett, hur hade han då tänkt infiltrera yakuzan? Varför satte inte FBI en japansk-amerikansk agent på jobbet, någon som sticker mindre ut än den blonde Mortensen? Han har ju liksom ögonen på sig precis hela tiden.

Tjusig att titta på

Viggo Mortensen sägs ha tagit rollen enbart för pengarnas skull, och han ser faktiskt rätt ointresserad ut – något jag inte noterade 1995.

Nå. Trots mina invändningar är American Yakuza rätt okej. Den är inte tråkig och den är som sagt tjusig att titta på. Michael Nouri har inte så mycket att göra här, men han är en gammal favoritskådis.

TV-film ingen uppföljare

American Yakuza 2: Back to Back från 1996 är ingen uppföljare. Det är en TV-film som heter Back to Back och som döptes om i vissa länder. Den har dock en liknande handling och Ryo Ishibashi är med i den.

print

Våra samarbetspartners