SNAKE EYES: G.I. JOE ORIGINS – nerv, patos och panache i effektiv popcornrulle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Robert Schwentke
Skådespelare: Henry Golding, Andrew Koji, Haruka Abe, Takehiro Hira, Eri Ishida
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 121 minuter
Format: DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD
Distributör: Paramount
Betyg: 4

Att Hollywood först nu upptäckt att asiatiska män är heta kan komma som en överraskning för alla som är uppväxta med japansk film, Hong Kong Cinema, Bruce Lees kampsportsfilmer — och K-pop och BTS.

Hetast i Hollywood är nu britten Henry Golding (Crazy Rich Asians) och han gör att filmen Snake Eyes höjer sig skyhögt över sin potential.

Het ninjaexpert från Warrior

Ett extra plus i kanten är att vännen/antagonisten spelas av Andrew Koji, het från HBO-serien Warrior, där han gjort många Bruce-Lee-homage kampsportsmoves – och ännu fler egna moves. Japp, Koji visar upp alla möjliga snygga moves här också, inspirerad både av ninja- och samurajfilmer.

Filmad på plats i Japan

En stor del av filmen utspelar sig i Japan och är filmad på plats i Japan. Visst, vi får se bilder från det obligatoriska övergångsstället Shibuya Crossing i centrala Tokyo, där 2,4 miljoner människor passerar per dygn, och som är med i praktiskt taget alla västerländska filmer som spelas in i Japan. Vi får se det moderna, fashionabla Japan och snygga, suggestiva neonskyltar – men sedan beger vi oss till tempel och slottslika byggnader där man inte brukar få filma.

Det hela ger en air av autenticitet till den fiktiva japanska klanen Arashikage som med hjälp av sina coola ninjamoves vaktat en farlig magisk sten sedan hedenhös (eller i 600 år) – utan att använda den destruktiva makten själva, en enda gång. De är mäktiga – utan att förföras av makt. En kraft som behövs för att stabilisera världen. De samarbetar också när det behövs med en viss amerikansk underrättelsetjänst …

Lyckad mix med det mesta av det bästa

Samurajfilm, ninjafilm, kampsportsfilm, lite wuxia, spionfilm, yakuza film (alltså: den japanska maffian) och gammal god hämndrulle – man har lyckats kombinera många olika genrer här. Dessutom: filmen känns som lika delar påkostad Marvel origin story (utan att superkrafter är inblandade) och Fast & Furious film – man har verkligen lyckats kombinera franchisernas olika säljande drag här.

Fajtscenen med dödsföraktande stunts på ett antal motorcyklar och en långtradare lastad med timmer skulle kunna göra Fast & Furious gänget gröna av avund. Dessutom ser detta ninjagäng mycket coolare ut när de gör stuntsen. Och … Henry Golding är så många ligor över Vin Diesel när det gäller skådespelartalang och röstmodulering vid replikskiftena att det knappt går att nämna dem i samma mening.

Verkliga och verkligt spektakulära miljöer

Verkliga scener och verkliga och verkligt spektakulära miljöer höjer upplevelsen ytterligare några snäpp. Vi förstår att Snake Eyes storögt betraktar denna “brave new world” och ninjaklanen med anor från den gamla goda tiden, som adopterat en vilsen och rotlös amerikansk kille. Men har Snake Eyes vad som krävs för att bli en äkta Arashikage? Och … vad vill Snake Eyes själv?

Det svänger snabbt i den här historien, vem som är hjälte och vem som är skurk och vem som är med vem på vilken sida.

Det här är en effektiv popcornrulle som berättar sin historia med nerv, patos och panache.

Skriven 2021-11-17

Se mer med Snake Eyes-skådespelaren Henry Golding (som behärskar de flesta genrer): Crazy Rich Asians – komedi baserad på den bästsäljande boken med samma namn, A Simple Favor – mordisk thriller med Blake Lively och Last Christmas – musikalisk julfilm med George Michaels låtar.

print

Våra samarbetspartners