ANDERS SPARRING & PER GUSTAVSSON – duon bakom Familjen Knyckertz kupper har vunnit sitt första pris

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Årets vinnare av det prestigefulla Crimetime Award i barn- och ungdomsboksklassen rör sig i konstens vackra värld och kommer med en air av lätt julstämning … Damen med fjäderboan är en dödsföraktande konstkupp, en heist värdig en Hollywoodfilm. Familjen Knyckertz är nu både regerande Crimetime mästare och regerande julkalender. Vilken dubbelkupp!

Vi passade på att ställa några frågor till Anders Sparring och Per Gustavsson som är hjärnorna bakom alla de galna, halsbrytande kupperna och de galet roliga bilderna i alla böckerna om Familjen Knyckerts.

Uppståndelse på IKEA

– Grattis till Crimetime Award för bästa barn- och ungdomsdeckare, Damen med fjäderboan! Hur känns det?

Anders: Jag har aldrig fått ett pris förut, så jag blev helglad! Tråkigt nog var jag inte på Bokmässan i Göteborg i år, så jag fick beskedet att vi hade vunnit när jag stod vid kassan på IKEA med familjen och en kundvagn full med husgeråd. Det blev uppståndelse i hela Kungens Kurva!

Per: Det var jätteroligt! Särskilt med tanke på den fina konkurrensen. Det var också fint att få svart på vitt att det är fler än jag och Anders som tycker om Knyckertz.

Nya spelplatser i varje bok

– Har familjen Knyckertz förändrats eller utvecklats något sedan ni har uppfunnit dem?

– De utvecklas hela tiden. Vi lär känna dem mer och mer för varje bok. I en av böckerna bytte till och med Ture och Kriminellen plats. Ture blev kriminell och Kriminellen blev genomhederlig. Vi försöker också att hitta nya spelplatser i varje ny bok. Nu i vår när Familjen Knyckertz och Silverpokalen kommer, får vi äntligen besöka Tures och Kriminellens skola
– Var i Sverige bor de?

– De bor där läsaren vill att de ska bo, men Anders tänker att de bor i Eskilstuna.

Favoritbok

– Har ni en favoritbok ? Som ni tycker bäst om?

Anders: Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse.
Per: Familjen Knyckertz och snutjakten.

Sex veckors skrivande

– Sitter ni tillsammans och ritar och pratar och skriver och hittar på saker?

– Vi är mycket ute på bibliotek och skolor och pratar om våra böcker. Så under långa resor har vi gott om tid att snacka ihop oss om nästa Knyckertzbok, eller om den bok vi för tillfället jobbar med. Men vi har varsitt kontor där vi sitter och jobbar var och en för sig.

– Hur lång tid tar det att göra en familjen Knyckertz bok, från start till mål?

– Att skriva den tar sex veckor och att göra illustrationerna tar ungefär tre månader.

Skrattar ofta högt

– Hur gammal ska man vara när man läser böckerna?

– Det är roliga för alla åldrar. Vi skrattar ofta högt när vi gör dem och vi är ju jättegamla (särskilt Per). Men om man just har knäckt läskoden kan det bara vara bra om en vuxen läser högt, eller är med och hjälper till.

En egen detektivbyrå?

– Hur gamla är Ellen och Ture? Blir de äldre eller är de samma hela tiden?

– Ellen är mellan sju och nio och Ture är mellan åtta och elva. Ungefär.

– Kommer Ellen och Ture att starta en egen detektivbyrå! LasseMaja kan behöva lite konkurrens!

– Ture skulle nog drömma om det, men eftersom Ellen är så väluppfostrad och välartad kommer hon aldrig att förfalla till en sån bana!

Kul som liten

– Vad hade du Anders för böcker när du var liten som du tyckte var kul?

– Jag gillade Löjliga Familjerna av Gunnel Linde. Loranga Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren, samt allt av Tove Jansson.

– Och vad hade du Per för böcker när du var liten som du tyckte hade fina bilder?

– Jag gillade Kometen Kommer av Tove Jansson för det är så fina bilder. Så läste jag mycket skräckserier i en tidning som heter Chock.

Bättre på att rita

– Är du Anders bra på att rita? Artsy?

– Jag har blivit bättre. Per har lärt mig att rita Knyckertz. När jag var liten tyckte jag mycket om att rita. Jag tyckte det var mycket roligare än att skriva, men det blev aldrig så bra som jag ville att det skulle bli.

– Hur länge har ni varit kompisar?

– I sju år.

– Har ni gjort en hel massa böcker innan?

– Anders har gjort tre böcker om Karla Brottare och Per har gjort fler böcker än det finns stjärnor på himlen. Några av dessa handlar om Prinsessor.

Träffades i samband med intervju

– Hur valde ni varandra, att jobba tillsammans och att bli kompisar? Hur träffades ni första gången?

– Vi träffades när Anders var moderator för en författardag på Natur och Kultur och skulle intervjua Per på scen. Vi hade jätteroligt och upptäckte att vi hade lätt att skratta tillsammans!

Berusande se sina karaktärer på TV

– Familjen Knyckertz har ju blivit film också, eller SVT-serie (2021 års julkalender). Hur känns det att få se era figurer röra på sig i TV:n?

– Det är helt berusande att se sina karaktärer på TV. Dessutom är det så roligt att folk som aldrig skulle ha lärt känna dem annars. Nu vet folk precis vilka de är.

– Såg de ut som ni hade tänkt er, blev det som ni hade tänkt er?
– Inte riktigt. Vi trodde nog att de skulle kuta runt i svartvitrandiga tröjor och mask. Men vi är glada att det inte blev så, måste vi säga.

– När ni ritar era böcker ritar ni på papper eller på en dator och hur färglägger ni?

– Per: Jag börjar alltid med att rita på papper. Sedan scannar jag in det jag ritat och färglägger i datorn.

Skulle bjuda in LasseMaja och Emil i Lönneberga

– Om ni fick bjuda fem favoritförfattare och favoritbokkaraktärer på besök och prata … vilka skulle ni välja? Par som hör ihop, som LasseMaja, räknas som en enda önskan … så då har ni fyra önskningar kvar! Ni kan få bjuda in en drake också från Prinsessor, eller en enhörning … Det är bara att önska!

– Vi tror att Ture Knyckertz skulle bjuda in LasseMaja. Men vi känner ju redan Martin och Helena som gör böckerna, så dem kan vi träffa hur mycket vi vill i alla fall.

– Anders skulle bjuda in Emil i Lönneberga, Dartanjang (plus deras författare Astrid och Barbro Lindgren) och Ole Lund Kirkegaard samt Vilhelm Moberg.

– Per skulle bjuda in Stephen King och fyra valfria monster från hans böcker.

De bästa kuppfilmerna

– Vad gör ni när ni inte skriver och ritar böcker?

– Per skriver musik och lagar mat – gärna paltbröd med fläsk

– Anders går på fotboll och umgås med sin familj. Han tycker också om att snickra.

Damen med fjäderboan handlar om en konstkupp. Den är jätterolig! Gillar ni kuppfilmer? Vi har en lista på våra trettio bästa, så vi gillar dem jättemycket! Vilka är era bästa kuppfilmer? Ni behöver inte säga trettio typ fem räcker …

Per: The Inside Man med Denzel Washington och Clive Owen. Annars ser jag bara thrillers och skräck.

Anders: De tre första Jönsonliganfilmerna och Heat av Michael Mann. Oceans filmerna har jag aldrig förstått charmen med.

Hittade mer moderna konstnärer

– Gick ni på en massa konstmuseer när ni skrev ihop och rekade och kollade in? Och finns Damen med fjäderboan, typ? Eller någon förebild? Ungefär som Damen med slöjan. Den har vi på ett vykort. Man kan ha ett vykort eller en affisch om man ser något fint – då behöver man inte göra konstkupp!

– Stämmer bra! Per utgick från Damen med slöjan, men bildgooglade och hittade mer moderna konstnärer som hade liknande motiv. Man kan tänka sig att Grünet Günther var aktiv på 1930-talet.

Inspirationskällor

– Vad inspirerar dig som författare, Anders?

– Stand up comedy, roliga saker jag hör och ser och sådant som mina barn häver ur sig. Lindgren och Lindgren och Ole Lund Kirkegaard.

– Och vad inspirerar dig som tecknare, Per?

– Att skapa gör att man ger en massa. Så jag försöker ladda batterierna genom att lyssna på musik, läsa böcker – givetvis också bilderböcker av till exempel Shaun Tan – se roliga filmer och umgås med trevliga människor över en bit mat som jag har lagat själv. Kort sagt: det är viktigt att ladda batterierna!

Lycka till med era framtida kupper och alla böcker! Kanske kan Knyckertz kuppa hem fler priser?

Läs JPS Medias recensioner av:
ANDERS SPARRING: DAMEN MED FJÄDERBOAN

print

Våra samarbetspartners