BLACKOUT – habil action utnyttjar sitt våldskapital med både viss fantasi och frenesi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sam Macaroni
Skådespelare: Josh Duhamel, Abbie Cornish, Omar Chaparro, Nick Nolte, Bárbara de Regil
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Brott, Thriller
Längd: 81 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Säga vad man vill, men Blackout är inte precis den mest fantasifulla titel som går att uppbåda. Kollar man lite lätt på IMDb är sisådär ett tjugotal filmer listade. Men här har vi likväl ännu en. Denna gång i en actionförpackning som lätt skulle kunna karaktäriseras som en smått klaustrofobisk och inte fullt så dyr variant av Die Hard i mexikansk sjukhusmiljö.

Det är nämligen där en namnlös man hamnat. Personen ifråga vet dock inte vem han är eller hur det kan komma sig att han ligger där. Läkaren är dock bergsäker. Patientens namn är Cain, John Cain, och han lider av posttraumatisk amnesia.

Minnesbilder plågar

Anna är kvinnan vid hans sida, och hon påstår sig bestämt vara ihop med honom. Men John känner att något inte stämmer, och den där slemme typen Eddie, som påstår att han ”är som en bror” för honom verkar inte vara att lita på. Alls. Fragmentariska minnesbilder plågar och ger ledtrådar. Något säger John att han är en kartellmedlem, och att han på något sätt förargat de högsta hönsen. Frågan är bara varför?

Väska på avvägar

Samtidigt har narkotikapolisen DEA under ledning av Nick Noltes åldrige boss hittat en sönderbränd kropp hemma hos John på annan ort. Ett mysterium och en inte alldeles oväntad twist väntar så småningom. Dessutom är en väska på avvägar med en sydamerikansk korrupt militär som hemadress av avgörande betydelse.

Avlivar utan pardon

Fast större delen av Blackout spenderas förstås i sällskap med John på nämnda sjukhus. Där vankas det våldsam kamp för att klara livhanken. Den där Eddie visar sig nämligen vara en till besatthet obeveklig typ, och han har av allt att döma tillgång till hur många män som helst redo att dö för honom. För dör gör de förstås. John visar sig nämligen vara en jävel på att avliva folk utan pardon.

En god tystlåten actionfigur

Om detta låter som opretentiös actionunderhållning av hyfsat gott hantverk, så har ni helt rätt för er. Vi talar habil skapelse, utan att stå ut som nyttjar sitt våldskapital med både viss fantasi och frenesi. Men särskilt minnesvärt? Nja, kanske inte.

På skådissidan gör Josh Duhamel en god tystlåten actionfigur, och Nick Nolte är alltid rolig att skåda. Men oj vad han blivit gammal, och rösten ter sig rossligare än någonsin.

Onödigt underutnyttjad ”mystery lady”

Sedan har vi kvinnan som i min bok för evigt är förknippad med Zack Snyders såväl dyra som underskattade kultklassiker Sucker Punsch. Abbie Cornish är hennes namn, och hon får nog sägas vara onödigt underutnyttjad i detta sammanhang. Hennes ”mystery lady” kunde gott fått både mer att göra och mer kött på benen. Det är lite synd på så rara respektabla ärtor att hon är så pass bortslängd här.

print

Våra samarbetspartners