BOY FROM HEAVEN – Fares Fares lyser i politisk thriller på plats i muslimskt maktcentrum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tarik Saleh
Skådespelare: Fares Fares, Tawfeek Barhom, Mohammed Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi
Premiär: 2022-11-18
Betyg: 4

Adam, (Tawfeek Barhom) son till en fiskare får ett stipendium att studera vid det aktade religiösa Al-Azhar-universitetet i Kairo, sunniislams maktcentrum. Ett universitet präglat av konservativa krafter inom islam där Allahs ord präntas in i varje enskild individ. Här är det bara män som har tillträde och endast män som får studera.

När den store ledaren, universitetets överhuvud, shejk Al-Azhar faller ifrån uppstår en maktkamp mellan de politiskt styrande och den religiösa eliten som härskar i Egypten. Kampen om vem som skall ta över imamens plats och tillika bestämma landets religiösa riktning blir ett rävspel där Adam kommer att utgöra en viktig spelbricka i Överste Ibramims (Fares Fares) verktygslåda. Maktkamp, korruption och ett klassiskt spel bakom gallerierna är nästintill så nära verklighet man kan komma i ett land där kvinnor inte släpps in i maktens centrum.

Hänsynslös chef frångår mänskliga rättigheter

Fares Fares lyser med sin närvaro och hans tillsynes åldrande karaktär som slentrian tjänsteman uppfyller direktiven från sin yngre chef vars hänsynslöshet frångår regelverk och mänskliga rättigheter.

Tål att ses och diskuteras

Skådespelet från samtliga inblandade är välanpassat och strålande. Bilden av vår tids stora problematik synliggörs ur Tarik Salehs eminenta fågelperspektiv, högt över alla minareter och konstanta böneupprop. Detta är en film som tål att ses och diskuteras på fler ställen än på guldbeprydda galor med röda mattor.

print

Våra samarbetspartners