BLACK ADAM – actionpackat och visuellt tjusigt med The Rock som antik superhjälte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jaume Collet-Serra
Skådespelare: Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Sarah Shahi
Premiär: 2021-10-19
Betyg: 3

I DC:s serieuniversum är Black Adam blott en bifigur och en bad guy i Shazam!, men eftersom Dwayne Johnson, alias The Rock, valde att hoppa på rollen på filmduken blev han mer av en hårdför sälle och tillika huvudperson i en solofilm istället för en ond motståndare till just Shazam! i filmen med samma namn.

Så kan det gå, och naturligtvis har projektet då också växt både vad gäller omfång och budget på grund av Johnsons medverkan. Ett tydligt tecken på det är att budgeten till Black Adam svällt från Shazam!:s cirka 80 miljoner dollar till minst 185 miljoner dito.

Som en gritty Superman

Vidare är det värt att påpeka att alla som ser fram emot en lättsam och skämtsam ton à la Shazam! omgående bör ställa om sina förväntningar. Black Adam framstår mer som en gritty Superman man inte ger order till i första taget, minus Jesusgrubblerierna, än något annat.

Simpel eller snårig story

Storyn då? Well, som vanligt i sådana här sammanhang kan den antingen ses som simpel eller snårig beroende på vem man frågar, men det tydligen hur som helst en prolog som utspelar sig i hittepålandet Kahndaq lååååångt bakåt i tiden där befolkningen framlevde sina dagar som slavar under förtryckets ok innan den huvudsakliga storyn tog vid.

I dvala 5000 år

När filmen tar sin början vaknar dock upprorskänslorna på allvar, och under detta kaos blir slaven Teth-Adam en hjälte med superkrafter med benägen hjälp av ett gäng trollkarlar, men adeptens ohejdade ilska och våldsamhet får dem att rätt omgående försätta honom i dvala. En dvala som varar i 5.000 år. Ända tills en kvinnlig frihetskämpe i nutid väcker honom till liv i ett land som alltjämt plågas av en diktatorisk invasionsmakt.

Tyranni då och nu

Teth-Adam vaknar upp i en värld han inte känner igen sig i. Rebellisk är han dock fortfarande, så någon hjältestatus står inte på hans agenda, snarare tvärtom. Samtidigt drar den blivande Black Adam paralleller mellan då och nu, så det är lätt att förstå att det även bultar ett mänskligt rättspatos i hjärtat där under den svarta spandexen. Tyranneri känns trots allt igen i alla tider och former.

Oberäknelig antihjälte

Men på andra sidan jordklotet bubblar oron. Amanda Waller, känd som chef för Task Force X, till vardags även boss för The Suicide Squad, vill kontrollera den oberäknelige antihjälten, så in på den internationella scenen stegar superhjältegruppen JSA, Justice Society of America. De skickas till Kahndaq per higt tech-plan med hopp om att möta en samarbetsvillig halvgud.

Visuellt tjusigt och läckert

Hur det går? Det blir mycket fajtande och häftiga actionsekvenser i parti och minut som inte sällan imponerar. Samtidigt måste jag säga att det ofta ter sig väldigt tjusigt och läckert att titta på. Visuellt påminner det hela nämligen en hel del om den look Zack Snyder presenterade i Man of Steel, Batman v. Superman och Justice League.

Ställer frågor om skrupellösa diktaturer

Fast där slutar likheterna. Black Adams manus har skippat de uppenbart pretentiösa tendenserna samtidigt som berättandet franske regissören Jaume Collett-Serra (Jungle Cruise, The Shallows, Non-Stop) står för är avsevärt mer flyhänt och tempofyllt, utan att vara direkt hysteriskt.

Sedan tycker jag det är lite intressant att filmen mitt i all spektakulär förstörelse även ägnar sig så smått åt att både ställa frågor om USA:s roll i världen och det elände som stavas skrupellösa diktaturer. Sådär i perifierin om inte annat.

Dwayne Johnson den självklara mittpunkten

Fast i grund och botten framstår förstås Black Adam mest som en actionpackad berg- och dalbana av det svindyra slaget, och Dwayne Johnson utgör föga förvånande utan minsta konkurrens den självklara mittpunkten bland ett galleri av enbart bifigurer. Även om det för all del inte går att missa vare sig Pierce Brosnans kloke Doctor Fate och Aldis Hodges coole Hawkman.

print

Våra samarbetspartners