BARBARIAN – bra idéer, underhållande, blodigt, och ibland roligt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Zach Cregger
Skådespelare: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long, Matthew Patrick Davis, Richard Blake
Land: USA
År: 2022
Genre: Skräck
Längd: 102 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 4

Jag upptäckte att Barbarian, med manus och regi av Zach Cregger, smögs ut direkt på Disney+ nyligen utan pukor och fanfarer. Det här är en hyfsat omskriven film som fått väldigt bra kritik utomlands, och jag hade förväntat mig en biorelease.

Eftersom jag ibland läser nyhetsbrev från Variety och Hollywood Reporter lite slarvigt, trodde jag länge att den här filmen hette Bavarian. Jag vet inte varför jag läste så fel – men Bavarian låter ju mer som en film som uppmärksammas på filmfestivaler och därför blir omskriven. Jag förväntade mig tyrolerskräck med joddling och lederhosen. Barbarian låter som en italiensk Conan-kopia från 1983.

Dubbelbokning i ruffigt Detroit

… Fast nu ska man inte förvänta sig barbarer heller. Creggers film utspelar sig på en gata som heter Barbary Street, därav titeln. Hit anländer Tess (Georgina Campbell) en mörk och regnig kväll. Hon ska på en anställningsintervju och har bokat ett Airbnb där hon ska bo. Det är ett trevligt hus i en riktigt ruffig del av Detroit (filmen är dock inspelad i Bulgarien).

Problem uppstår på en gång när Tess inte hittar dörrnyckeln i boxen intill dörren. Det visar sig nämligen att stället blivit dubbelbokat – där bor redan en kille, Keith (Bill Skarsgård), som yrvaken öppnar dörren när Tess knackar på. Efter lite dividerande släpper Keith in Tess, och efter att Tess konstaterat att alla hotell i trakten är fullbokade, samt efter ytterligare lite dividerande, kommer Tess och Keith fram till att de kan sova i huset bägge två och sedan begära pengarna tillbaka av uthyraren.

Inte ensamma i huset

Keith beter sig lite märkligt. Han är uppenbart nervös, han pratar mycket, mest pladder. Men det visar sig att de har en del gemensamt, så kvällen blir inte alltför pinsam. Värre blir det på natten. Sovrumsdörren öppnas av sig själv.

När Tess nästa dag letar efter toalettpapper går hon ner i källaren. Där hittar hon något hon helst inte velat hitta. Tess och Keith är inte ensamma i huset.

Ny huvudperson presenteras

Efter knappt halva filmen börjar allt om, känns det som – ungefär som om vi får uppföljaren på en gång. Nu presenteras vi nämligen för en ny huvudperson. Justin Long spelar den fruktansvärt osympatiske skådisen AJ, som plötsligt får veta att han karriär kommer att krascha, eftersom en tjej anklagat honom för våldtäkt. Det visar sig att han äger huset på Barbary Street. Han åker dit och har för avsikt att sälja det.

AJ förvånas när han hittar resväskor i huset. Bor det någon där? Husockupanter? Han går ner i källaren och även han hittar något där – något han inte kände till.

Bill Skarsgård ser otäck ut

Barbarian är en bra skräckfilm. Jag vill inte skriva “mycket bra”, eftersom filmen visar sig vara mer traditionell än jag räknat med. Det här är lika delar spökhusfilm, The Hills Have Eyes och Castle Freak. Framförallt Castle Freak (originalversionen, inte den usla nyinspelningen). Jag hade förväntat mig något mer … tja, jag vet inte. Mer raffinerat, konstnärligt, och mer originellt. Inledningen antyder nämligen detta, när Tess och Keith träffas och sitter och pratar. Här är stämningen obehaglig och olycksbådande, Bill Skarsgård ser rätt otäck ut med mörka ringar under ögonen. Det är riktigt spännande och jag undrade vart allt skulle leda. Det hela utvecklas dock till en tjofaderittan-splatterfilm.

Logisk luckor att bortse ifrån

… Men jag ska inte klaga. Det här är väldigt bra gjort. Här finns många bra idéer, det är underhållande och ibland roligt, det är blodigt, filmfotot är utmärkt, regi och skådespelare är bra. Detta är en av de minst tråkiga skräckfilmer man kan se just nu. Här finns några logiska luckor som får en att haja till, men dessa kan man bortse från. Om Tess betett sig som en normal människa och gått därifrån på en gång, hade det inte blivit någon film.

Bill Skarsgård är en av filmens producenter.

print

Våra samarbetspartners