BLACK AS NIGHT – vampyrfilm med påfallande slarvigt ihoptotat manus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Maritte Lee Go
Skådespelare: Nicole Barre, Mason Beauchamp, Asjha Cooper, Theodus Crane, Keith David
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Skräck, Thriller
Längd: 87 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 2

Jason Blum och hans Blumhouse; ett produktionsbolag som främst gör skräckfilmer, har börjat samarbeta med Amazon Studios. Welcome to the Blumhouse kallas projektet, och de producerar genrefilm som får premiär direkt på streamingtjänsten Amazon Prime Video. De gjorde några filmer förra året som jag inte har sett, men nu har de skickat ut två nya filmer samtidigt: Bingohelvetet som jag tänker se ikväll, och den här. Fler är på väg under oktober.

Black as Night, som regisserats av Maritte Lee Go, är en vampyrkomedi – och det är en rätt märklig film. Historien utspelas i New Orleans. 16-åriga Shawna (Asjha Cooper) är på väg hem efter en fest en natt, när hon får se en tiggare attackeras av ett gäng vampyrer. Hon blir också attackerad, men kommer undan.

Säger sig vara vampyrexpert

Ingen tror på Shawnas berättelse, förstås, men det visar sig att Shawnas morsa också blivit vampyr – morsan försöker bita sin dotter, men solskenet genom fönstret gör att vampyren tar fyr. Morsan trillar ut genom fönstret och dör. Tillsammans med sin bästis, en homosexuell mexikan, och en kille hon är förälskad i, letar Shawna upp en tjej som säger sig vara vampyrexpert. Denna tjej är nog den enda vita personen i hela filmen. Sedan beger de sig ut för att ta reda på varför det finns så många vampyrer i stadsdelen – och för att ta död på dem.

Fokuserat på att göra ett politiskt inlägg

Black as Night ser ut- och känns som ett avsnitt av någon tvålopera för tonåringar, fast med mer våld. Det ser betydligt billigare ut än Blumhouses bioproduktioner. Handling och manus är påfallande … slarvigt ihoptotade. Vampyrhistorien funkar inte alls. Det här är en film om och av svarta amerikaner – och det känns som om filmskaparna fokuserat för mycket på att göra ett politiskt inlägg, än att berätta en bra, fungerande historia. Allting är alldeles för övertydligt, de skriver publiken på näsan.

Delar av filmen är märkligt taffliga. Filmen känns längre än den är. Vad som är jättekonstigt är att Asjha Cooper är 28 år gammal, och ser ut att vara 28. Hittade de ingen riktig tonåring? Hon är inte speciellt bra i rollen. När hennes mor blir vampyr, brinner upp och dör, reagerar hon knappt. “Fan också, där strök morsan med,” typ.

Torterar med vitlök

Keith David spelar vampyrernas ledare. Black as Night är inte helt hopplös, men nä, det här är inte speciellt bra. New Orleans’ miljöer borde utnyttjats bättre.

Ett inslag i filmen tyckte jag var jättebra! Hjältarna har fångat en vampyr, och för att få honom att prata, torterar de honom genom att trycka en vitlök mot hans kind! En hel vitlök, alltså. Det förekommer även en del andra, liknande inslag, vilket gör att jag blir något mer förlåtande.

Skriven 2021-10-03

print

Våra samarbetspartners