FINAL CUT – rätt kul, men alldeles för utdragen zombiekomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Coupez!
Regi: Michel Hazanavicius
Skådespelare: Romain Duris, Bérenice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Lutz
Land: Frankrike
År: 2022
Genre: Komedi, Skräck
Längd: 112 minuter
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media. Den här franska zombiekomedin … eller … nästan-zombiekomedin visades alldeles nyligen på bio här i Sverige. Jag hade tänkt gå på pressvisningen och skriva om filmen då, men så visade det sig att denna visning lagts på en väldigt dum tid på dagen – sen eftermiddag (Onödig information för er läsare, jag vet). Jag glömde sedan helt bort den här filmen, men en dryg månad senare har den släppts på Blu-ray.

Det här är en film av Michel Hazanavicius, som gjorde de två första, ojämna Agent 117-filmerna med Jean Dujardin, samt den lika utmärkta som Oscarbelönade The Artist med Jean Dujardin och Bérénice Bejo, som är gift med Hazanavicius. Vad jag dock inte visste innan jag började titta, är att Final Cut är en nyinspelning av den japanska filmen One Cut of the Dead från 2017. Jag har inte sett det japanska originalet, så jag vet inte hur pass lika filmerna är.

Filmteam kämpar för sina liv

Final Cut börjar inget vidare. Det är en metafilm om en filminspelning – ett litet filmteam håller på att spela in en lågbudget-zombiefilm, men problem uppstår när de plötsligt anfalls av riktiga zombies. Blodet sprutar när filmteamet kämpar för sina liv, men det är rätt trist att titta på – färgerna är överstyrda, bilden är grynig, rollfigurerna är osympatiska, i synnerhet regissören, som spelas av Romain Duris, och för att vara en komedi är det inte roligt alls.

Av någon anledning har alla japanska namn, trots att de är fransmän. Jag tänkte att det kommer att bli skitjobbigt att titta på detta i en timme och 50 minuter, det var tur att jag inte såg den på bio.

En film om en filminspelning av…

Efter en halvtimme börjar eftertexterna att rulla. Det visar sig att detta var en film i filmen. Bilden blir normal när vi hoppar tillbaka i tiden, och Romain Duris får i uppdrag att regissera en nyinspelning av en japansk zombiefilm – om det faktiskt är One Cut of the Dead vågar jag inte svara på. Producenterna ät japaner och en av dem är på plats för att se så att allt går rätt till – hon spelas av en kvinna med ett synnerligen märkligt utseende, och hon var också med i One Cut of the Dead. Ja, detta är alltså en film om en filminspelning av en film om en filminspelning.

Sista halvtimmen lyfter

Japanerna har märkliga krav. Alla rollfigurerna måste ha japanska namn, och filmen ska göras i en tagning. Team och skådisar – Bérénice Bejo spelar en av dem – repeterar och sedan börjar inspelningen. Denna blir problematisk.

Jag satt länge och tyckte att det här inte var speciellt kul. Folk springer, folk skriker, det är lite för utdraget. Men – den sista halvtimmen lyfter det. Då funkar det som komedi och jag tyckte att det var rätt kul. Så, jag höjer betyget ett snäpp. Dock är det hela alldeles för långt, det hade räckt med 90 minuter, om ens det.

print

Våra samarbetspartners