OLD PEOPLE – åsidosatta gamla människor beter sig som zombies

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andy Fetcher
Skådespelare: Melika Foroutan, Adolfo Assor, Louie Betton, Gerhard Bös, Paul Fassnacht
Land: Tyskland
År: 2022
Genre: Skräck
Längd: 101 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Snuva, skoskav och Fantomen. Det är anledningen till att det tagit några dagar för mig att sätta mig ner för att skriva denna recension. Filmen hade premiär i fredags. Jag har fortfarande snuva och skoskav, men jag lyckades jobba klart med att skriva Fantomen. Åtminstone tillfälligt.

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion – men den här gången handlar det den engelska titeln till trots om en tysk film. På tyska.

Uppenbart budskap

Old People, med manus och regi av Andy Fetscher, är en skräckfilm jag inte blir klok på. Vad är det här? Vad vill Fetscher? Eller, jo, hans budskap är uppenbart – det är så uppenbart att det står utskrivet i text när filmen slutar. Men jag fattar ändå inte grejen.

Filmen börjar rätt bra. En ung tjej i hemtjänsten ska besöka en äldre man, när hon upptäcker att ytterdörren står på glänt. Hon går in i den mörka, stökiga lägenheten, hon kan inte hitta gubben – och istället för att tända taklamporna låter hon det förstås vara mörkt därinne, så att det ska bli extra otäckt. Plötsligt dyker gubben upp! Han kommer farande, som vore han rabid, och slår ihjäl tjejen så att blodet sprutar.

Pensionärer stirrar konstigt

Därefter introduceras vi för huvudpersonerna. Den tjusiga Melika Foroutan spelar Ella, en kvinna med väldigt tysk frisyr och klädsmak. Hon ser ut som omslaget till tyska veckotidningar och kioskromaner. Inget fel i det. Ella med barn ska bevista ett bröllop. En massa pensionärer på ett äldreboende är inte bjudna. De sitter tysta och stirrar konstigt i en sal. De är sura för att de inte är bjudna.

Beter sig som levande döda

Bröllopsfesten börjar ta slut. När det bara är några stycken gäster kvar, omringas huset – av mordiska pensionärer. Traktens alla åldringar har blivit blodtörstiga bestar – och de attackerar och dödar alla yngre människor. Ella med familj slåss för sin överlevnad.

Detta är en skräckfilm där gamla människor beter sig som levande döda, som filmzombier. Dessa skröpliga åldringar blir plötsligt urstarka och kan springa fort, och de vet hur man tar kål på folk på diverse sätt. Varför beter de sig så där? Har de utsatts för något experiment? Radioaktiv strålning? Voodoo? Jag satt filmen igenom och väntade på en tillfredsställande förklaring – och jag fick ingen.

Åsidosatthet får dem att rasa

Åldringarna har blivit mordiska eftersom de känner att ingen bryr sig om dem, de är inte älskade, de är åsidosatta! Det är detta som får dem att rasa. Och det är tänkt att publiken ska köpa detta. Jag tänkte att det måste vara något mer än detta, men icke – detta är skälet till att människor som knappt kan röra sig och behöver hemtjänst plötsligt kan springa, slåss och mörda. “Vi måste ta hand om våra äldre, visa dem vår uppskattning” är budskapet.

Old People innehåller några bra scener, men större delen av filmen ser ut som ett avsnitt av en tysk TV-såpa. Inga Lindström i skräcktagen.

Filmen är inspelad i Polen med pengar från polska filminstitutet.

print

Våra samarbetspartners