GRIMCUTTY – synnerligen intressant skräck om moralpanik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Ross
Skådespelare: Shannyn Sossamon, Sara Wolfkind, Usman Ally, Callan Farris, Tate Moore
Land: USA
År: 2022
Genre: Drama, Skräck, Mysterium
Längd: 101 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 3

Grimcutty, med manus och regi av John Ross, är en skräckfilm från den amerikanska streamingtjänsten Hulu, men här i Europa visas den på Disney+. Jag hade aldrig hört talas om den innan jag såg den, och den verkar ha fått rätt ljumma omdömen, så jag hade inga större förväntningar på filmen. Därför blev jag överraskad när jag gillade vad jag såg.

Som skräckfilm är Grimcutty ganska tam. Den är inte speciellt otäck, blodig, våldsam, chockerande, eller vad man nu kan tänkas ha för krav på skräckfilmer. Däremot tycker jag att handlingen är synnerligen intressant. Filmen handlar nämligen om moralpanik. Titelfiguren Grimcutty är en mordisk varelse som mördar barn och tonåringar – och som livnär sig på föräldrars rädsla för moderna företeelser de inte förstår. De vuxnas skräck och oro är monstrets näring.

Moralivrarna förvanskade

Moralpanik har säkert funnits i alla tider. Under 1900-talet följde den ena paniken efter den andra – och varje gång handlade det om något nytt som föräldrar och andra vuxna inte kunde hantera, och därför tyckte att det borde förbjudas.

Till saken hör att moralivrarna ofta förvanskade det de inte tyckte om för att framställa det som än värre. Jag minns när jag var barn på 70-talet att vuxna läste in saker i serietidningar, saker som inte fanns där. Föräldraorganisationer, men även många äldre musikjournalister, hittade på fruktansvärda saker om olika rockband för att framställa dem i dålig dager; de kunde blåljuga sida upp och sida ner.

Det mesta är rena vandringssägner

Under videovåldsdebatten på 80-talet hände det att folk hittade på hemska filmer som inte fanns. Eller så tog de en existerande film och hittade på dess innehåll, eftersom de inte ens bemödat sig om att se den. TV och tidningar rapporterade om detta och fortsatte att sprida påhitt, och alltfler skrämdes upp.

De senaste åren har det handlat en hel del om internet, som ju är oerhört mycket större och mer okontrollerbart än tidigare saker man förfasat sig över. Det har handlat om diverse hemska saker som sprids via nätet, konstiga och farliga utmaningar; så kallade challenges, otäcka bilder, historier och videoklipp. Minns Slender Man, Momo, och den där konstiga clownskräcken häromåret. Visst finns det en del idiotiska challenges där ute, men det mesta är rena vandringssägner – och de enda som tror på dem verkar vara oroliga vuxna, som inte använder internet på samma sätt som sina barn. Föräldrarna och moralivrarna framstår gärna som vidskepliga och bakom flötet.

Vuxna kan inte se Grimcutty

Figuren Grimcutty är kraftigt inspirerad av Momo – och Momo i sin tur är ursprungligen en jävligt ful skulptur som heter “Mother Bird”, gjord av konstnären Keisuke Aisawa. Grimcutty dyker upp med sin kniv och skär upp barn och tonåringar, ibland dör de. Vuxna kan inte se Grimcutty, så de tror att det handlar om självmord. De har hört talas om att det cirkulerar filmer med Grimcutty på internet, filmer där tittaren uppmanas att ta livet av sig. Tonåringarna har dock aldrig någonsin hittat en länk till dessa filmer.

Har bytat löparkarriären mot YouTube-kanal

Den här filmens hjältinna heter Asha (Sara Wolfkind), en tonåring som tidigare haft en karriär som löpare, men den lade hon ner, eftersom hon tycker att det är fullkomligt meningslöst att spendera timmar varje dag med att springa runt, runt, runt på en bana, det är bortkastad tid. Istället har hon startat en YouTube-kanal. Hennes föräldrar Amir och Leah (Usman Ally och Shannyn Sossamon) tycker dock att Asha kastar bort sin tid framför datorn, de är oroliga för henne.

Amir och Leah ser till att familjen då och och reser bort över helgen, utan att ta med sig några skärmar – inga mobiler, inga laptops. Det mår de bara bra av. Av naturliga skäl hatar Asha detta. Och inte blir det bättre av att familjen av någon anledning går på en frijazzkonsert.

Moralpaniken sprider sig

En kväll attackeras Asha av Grimcutty, som finns på riktigt. Asha överlever, men skadas. Självklart är det ingen som tror på henne – förutom de av hennes vänner som också skadats. Moralpaniken sprider sig bland traktens vuxna. Den här Grimcutty-grejen på internet måste stoppas. Amir och Leah skaffar en “detox-box” – i denna ska alla mobiler och datorer låsas in. Men inte hjälper det, Grimcutty fortsätter att dyka upp.

Asha försöker med hjälp av sin lillebror ta reda på vad som försiggår. Vem är Grimcutty? Vem började sprida alla rykten om honom? Vem är det som hittar på- och tipsar om alla konstigheter, som till exempel detox-boxen?

Gillar filmens tema

Som jag skrev ovan tycker jag inte att den här filmen är speciellt otäck – fast det är ytterst sällan jag tycker skräckfilmer är otäcka. Jag är en härdad man. Yngre människor tycker kanske att det är läskigare – för att inte tala om oroliga föräldrar som aldrig sett en skräckfilm. Men jag gillar verkligen filmens tema.

…handlar om Paul Stanleys pillesnopp

Det är intressant. Ashas föräldrar vägrar lyssna på henne, och det minns jag från min uppväxt – man försökte berätta sanningen, hur det egentligen låg till, men de äldre vägrade lyssna och ta till sig. “Nej, ‘Love Gun’ handlar inte om att man ska älska vapen, den handlar om Paul Stanleys pillesnopp”.

print

Våra samarbetspartners