THE CURRENT WAR – snyggt och intressant om uppfinnarkrig, men ett tjatigt konfliktfokus drar ner intrycket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alfonso Gomez-Rejon
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Katherine Waterson, Matthew Macfayden
Land: USA
År: 2019
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 108 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Det är vare sig något fel på skådespeleriet, scenografin eller den skildrade tidsandan i The Current War. Eller för den delen, den verklighetsbaserade historien som filmen bygger på. Däremot känns den på det hela taget både lite tjatig i sitt konfliktfokus och en aning tunn i bakgrundstecknandet av vad de bägge kombattanterna egentligen skapar.

Det är amerikanskt 1880-tal, och uppfinnarna och tillika affärsmännen Thomas Edison och George Westinghouse står i begrepp att bokstavligen sprida ljus över USA. Fast de har olika uppfattningar om hur de ska låta det göras. Edison har avtäckt sin elektriskt drivna glödlampa. Denna är både billigare och renare än gasljus, men att dra nytta av detta kostar en förmögenhet på grund av alla ledningar som behöver läggas. Ja, också förespråkar han likström.

Utvecklas till en fejd

Westinghouse å sin sida pushar för växelström. Inte minst för att det är vida billigare än likströmmen och dessutom kan funka över större avstånd. Fast fråga mig inte vad skillnaden annars är på dessa strömtyper, jag är ignorant vad gäller den här typen av spörsmål. Emellertid förvandlas denna initiala och, får man nog säga, hälsosamma konkurrens snart till en fejd där smutskastning, lögner, stämningar och oschyssta metoder rent allmänt blir vardagsmat.

Tesla i periferin

I filmen framstår Edison som den tjurskallige eftersom han tidigt nobbar Westinghouse utsträckta hand om samarbete över en middag. Därefter var det kört på den fronten. Visserligen får man här intrycket av att Westinghouse var den resonable och hyfsat prestigelöse, men i slutänden får man nog säga att även han hängde på (fejd)tåget.

I den tydliga periferin figurerar även en annan uppfinnare, Nikola Tesla. Under en tid var han en viktig förtrogen till Edison och hans team, men den relationen kraschar när den sistnämnde sviker vad gäller ett ekonomiskt löfte.

Kriget framstår som meningslöst

Att hävda att The Current War inte är värd att se vore att fara med grov osanning. För visst är det en intressant historia regissören Alfonso Gomez-Rejon och hans manusförfattare Michael Mitnick gett liv åt. Ändå vill historien inte riktigt gripa tag. Kanske har det att göra med att man inte riktigt förstår varför Edison har sådana, tycks det, personliga antipatier mot Westinghouse redan från början.

Varifrån kommer hans besatthet i detta avseende, är frågan man ställer sig. Vilket väl i ärlighetens namn aldrig förklaras. Därmed framstår också kriget mellan dessa båda genier som onödigt meningslöst och för all del också lite oförståeligt. På samma sätt är det lätt att tycka att allt fokus på själva striderna mellan dessa två genier stjäl utrymme från vad som låg bakom dem.

Kanske är filmens problem också att Gomez-Rejon ändå trots detta ansträngt sig för att få med så mycket sidogods som möjligt, vilket bidragit till en viss rörighet och fragmentariskt berättande.

Bär filmen på sina axlar

Samtidigt ska dock villigt erkännas att jag är svag för de flesta sorters så kallade ”period pieces”, från renodlade kostymfilmer som utspelas i de fina salongerna till historiska saker, typ denna där väsentliga händelser från det förflutna avhandlas. Så i visst mått och mening är väl medelbetyget här vid sidan möjligen väl generöst tilltaget.

Men vad sjutton, visuellt ter sig det hela precis så realistiskt och snyggt som man kan begära. Samt icke minst; Benedict Cumberbatch som den irriterande tjurskallige Edison och Michael Shannon i den eftertänksamme och sansade Westinghouserollen bär båda filmen på sina respektive axlar med sitt skådespeleri, och gör filmen bättre än vad den i själva verket är.

Skriven 2021-05-28

print

Våra samarbetspartners