MY BEST FRIEND’S EXORCISM – inte mer parodi än att det skulle kunna vara en vanlig, om än snäll skräckfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Damon Thomas
Skådespelare: Elsie Fisher, Amiah Miller, Rachel Ogechi Kanu, Cathy Ang, Clayton Royal Johnson
Land: USA
År: 2022
Genre: Komedi, Skräck, Thriller
Längd: 97 minuter
Visas på Amazon
Betyg: 3

Paperbacks from Hell heter en väldigt trevlig bok som handlar om 1970- och 1980-talens amerikanska skräckpocketböcker. Boken är skriven av Grady Hendrix, som även skrivit några andra böcker, däribland romanen My Best Friend’s Exorcism. Den har jag inte läst, men nu har jag sett filmatiseringen i regi av Damon Thomas, och som hade premiär på Amazon Prime Video kring senaste månadsskiftet.

My Best Friend’s Exorcism utspelar sig 1988 och handlar om de två 16-åringarna Abby (Elsie Fisher) och Gretchen (Amiah Miller), och deras kompisar. Abby är judinna, hon har problem med finnar i ansiktet, och hon bor med sin ensamstående morsa. Gretchen bor i ett överklasshem och hennes föräldrar är djupt religiösa.

LSD verkar inte ha någon effekt

Abby och Gretchen är bästa vänner, de pratar om killar, lyssnar på Culture Club, och på skolan beter de sig så som de populära tjejerna alltid gör i high school-filmer – det vill säga, de går i bredd, i en spets, i korridorerna, med Gretchen i mitten, eftersom hon är sötast och rikast.

Tjejgänget åker ut till en stuga i skogen för att ha kul en helg, men plötsligt dyker en av tjejernas skitjobbige pojkvän upp. Han har med sig LSD och de springer omkring i skogen. Drogen verkar inte ha någon effekt, men när Gretchen går in i ett kusligt ödehus attackeras hon av någonting.

Tendens att kaskadspy

Kort därpå börjar Gretchen uppföra sig konstigt. Hennes personlighet är helt förändrad – nu är hon genuint elak. Hon har också en tendens att kaskadspy och bära sig åt. Hon får dålig hy. Hon har förstås blivit besatt av en demon som dök upp där i ödehuset. Och nu måste demonen drivas ut.

Hade kunnat vara en vanlig skräckfilm

My Best Friend’s Exorcism är en komedi, förstås. Det är en parodi på 80-talets tonårsfilmer. Samtidigt är filmen ganska rak, det skulle kunna “på riktigt”, det vill säga, det är inte mer parodi än att det här skulle kunnat vara en vanlig tonårskomedi. Dessutom är scenerna med Gretchens besatthet och skräckinslagen förhållandevis allvarliga, om det inte vore för de komiska inslagen hade det här kunnat vara en vanlig skräckfilm, om än en ganska snäll sådan.

En sympatisk liten film

Det faktum att filmskaparna tar rollfigurerna och handlingen på allvar gör att My Best Friend’s Exorcism fungerar överraskande bra. Det här är inte ännu en jobbig skräckkomedi – jobbiga skräckkomedier har vi sett rätt många på streamingtjänsterna de senaste åren, ett exempel är Day Shift, som kom härommånaden. Filmer som varken är roliga eller skrämmande. My Best Friends Exorcism är en sympatisk liten film. Visst har den några svackor och allt funkar inte, men jag tyckte det var en trevlig film som höll intresset uppe.

print

Våra samarbetspartners