FIKTIV GRANSKNING – EN GRÄVANDE HISTORIA – när fiktionen möter verkligheten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jimmy Olsson
Skådespelare: Ann Petrén, Reine Brynolfsson, Peter Andersson, Sissela Benn, Jimmy Olsson
Premiär: 2022-10-21
Betyg: 3

Uppdrag granskning tillhör nog ett av de mest populära programmen på SVT och nog ett av de mest prisade också. Många anser att grävande journalistik är det bästa och mest intressanta att titta på. Nu har Jimmy Olsson i mina ögon gjort en satirisk hyllning till detta program.

Fiktiv granskning inleds med en tillbakablick till 2017 då skjutjärnsjournalisten Jimmy, Jimmy Olsson själv alltså, får i uppdrag att granska Palmegruppen. Dock gick denna granskning inget vidare, utan Olssons avslöjande slutade med att Palmegruppen fick läggas ner, och Jimmy fick själv mer eller mindre spendera de närmaste fem åren i den så kallade frysboxen. Men så en dag kommer det in en ny tjej, Anette Olsson (Sissela Benn) på redaktionen. Antte lägger märke till Jimmys utsatthet och börjar umgås med honom. Det är då den gamle murveln vaknar till liv igen och får ett nytt uppslag.

När strålkastarna slocknar

Jimmy bestämmer sig på eget bevåg att gå till botten med en fråga som han själv brinner för; Vad finns kvar när strålkastarna slocknar och leken är över?. Detta leder till att han luskar runt bland kändisar som försvunnit från radarn. Karaktärerna Jimmy besöker är inga mindre än Pippi Långstrump (Ann Petrén), Alfons Åberg (Peter Andersson) och Karlsson på Taket (Reine Brynolfsson).

Kvar finns bara bitterhet

Nu är det så att de folkkära barnbokskaraktärerna inte är barn längre. Istället är de trötta medelålderspersoner i slutet av sitt yrkesliv. Den person de en gång var är för länge sedan väck, och kvar finns bara bitterhet. Trots detta lyckas Jimmy få till en återförening för Pippi med Tommy och Annika, som hon inte sett på över 40 år.

Vad hände när de blev vuxna?

Man kan säga att filmen är ett metafor för när fiktionen möter verkligheten. Som barn var ju dessa karaktärer våra vänner, och många av oss har säkert undrat vad som hände med dem när de väl blev vuxna. Nu är väl inte svaren de vi förväntade oss, men detta är ju den bistra verkligheten.

print

Våra samarbetspartners