LINA SANDQUIST : VI GJORDE DET – om en magisk morgon då de små vaknar först

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-09-05

Minns ni hur det var att vakna först av alla – och att göra precis det man ville? Bygga borg, rita i ritblocket, måla bordet med vattenfärger, läsa tidningar med fina bilder … och alla vuxna tror att man är för liten för att kunna läsa! Ha! Det är kul med hemlisar. Anything goes! Så länge som man inte har så kul att det blir för mycket väsen och alla vuxna vaknar … Då är det hemliga roliga slut.

Vi gjorde det! beskriver precis en sådan där magisk morgon där de små protagonisterna vaknar först av alla och bestämmer sig för att ha ett äventyr – innan de vuxna kommer och gör dagen till sin.

Vad drömmer du om att göra under din hemliga morgon?

Vad man drömmer om att göra varierar från person till person – de två barnen i boken väljer att äta alla kokosbollar på en minut. Urk. Blä. Sött till frukost. Äckligt! (Det kanske är genetiskt betingat att man längtar efter saker som är surt … mörkt bröd, fil, pastej, ättiksgurkor …) Och kokos har aldrig varit våran grej. Urk. Blä. Igen.

Räddar sniglar och plockar päron

Sedan räddar barnen sniglar och plockar päron och klättrar i träd och bakar pannkakstårta och pysslar loppor … och dansar till alla låtarna på hög volym. Sedan räknar de till en miljon… och somnar.

Var allt bara en dröm? Det går väl inte att ha disco utan att väcka husets vuxna befolkning?

Lek, fantasi, dröm och hemligheter

Barnen sover sött när huvudlös vuxen person (huvudet är alltså utanför bild) säger “God morgon, dags att gå upp” … var allt bara en dröm? Fast ett halvätet päron och en loppa skvallrar om att kanske, kanske, kanske det har hänt på riktigt. Fast päronet på päronträdet som syns genom fönstret finns ju kvar och är inte plockat. Så … döm själv.

Tusch och gouache

Teckningarna är gjorda i tusch och gouache och fångar lek, fantasi, dröm och hemligheter.

Berättelsen kan bidra till diskussioner om vad man skulle vilja göra, om man fick bestämma själv, och om kokostoppar och ketchup verkligen är en god frukost…

Man kan också ta sina tuschpennor och rita sin egen saga om en drömmorgon … Kanske en hemlig morgon då man vaknar innan alla andra…

print

Våra samarbetspartners