ON DANGEROUS GROUND – väl godkända skådisar i film-noir med tveksam noir-kategorisering

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nicholas Ray
Skådespelare: Ida Lupino, Robert Ryan, Ward Bond, Charles Kemper, Anthony Ross
Land: USA
År: 1951
Genre: Drama, Film-Noir
Längd: 82 minuter
Format: DVD
Distributör: Warner Archives
Betyg: 3

OBS: On Dangerous Ground finns vad vi kunnat se enbart tillgänglig som amerikansk DVD-import, region 1.

PÅ IMDb kategoriseras On Dangerous Ground som film noir, men nja, det tycker jag väl inte att man kan säga att detta lite poänglösa kriminalmelodram är. Åtminstone inte om man kräver en lurig, fal femme fatale. Och nattlig svartvit, regnvåt storstadsasfalt ges vi bara under den första tredjedelen. Sedan ger man sig upp i de snötäckta bergen ett antal mil utanför New York för att leta mördare.

Skådisarna med Robert Ryan, i rollen som någon slags föregångare till Dirty Harry, i täten är mer än väl godkända. Men själva manuset kunde varit lite mer upphetsande och betydligt mer trovärdigt (Ida Lupinos blinda karaktär).

Regissören regisserade inte allt

Blev lite förvånad över att finna Nicholas Ray (Rebel Without a Cause, 1955, med flera) i regissörsstolen; det här var inte en film jag skulle ha förknippat mannen med på förhand. Enligt inte helt konfirmerade rykten regisserade han inte heller allt, utan ingen mindre än Ida Lupino lär ha tagit över vissa scener.

print

Våra samarbetspartners