EN PERSIKOLUND I KATALONIEN – sömnpiller med smak av persika

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Alcarrás
Regi: Carla Simón
Skådespelare: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xénia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
Premiär: 2022-10-07
Betyg: 2

I en gammal övergiven Citroën 2CV sitter tre barn och leker. Inte ont anande att deras favoritlekstuga snart skall forslas bort och ge plats till en solcellsanläggning för den hårt sargade ekonomin i regionen måste följa med i tiden.

Persikosäsongen är i full gång och i generationer har den hårt arbetande familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Ägarna till marken har stått i skuld till familjen som under inbördeskriget skyddade dem från fascisterna, men inga skrivna kontrakt finns, bara handslag att allt skall vara som det varit.

Kunde kanske blivit spännande

Men nu kommer en ny generation av landägare, och de har andra planer. Träden ska huggas ner och ersättas av en mer lönsam industri. Familjen står inför en ny och oviss framtid. Låter det spännande? Det kunde det kanske det ha blivit, men nu är detta en socialrealistisk film där mannen i familjen brottas med ryggont, kvinnorna gnäller över sina vardagliga rutiner och barnen roar sig så gott de kan med tv, dans och teater. Och så har vi strejkande bönder i traktorkonvoj mot stormarknadernas låga inköpspriser.

Finns andra sätt att förmedla

Problem kvarstår om de skall behöva kasta in handduken eller fortsätta kämpa. Det är själva kärnan i denna långsamma persikohistoria. Det enda som rör sig snabbt i den här filmen är kaninerna som kalasar på odlingen. Något vidare tempo finns det över huvudlaget inte. Snarare två timmar långt iakttagande om en familj som kämpar mot tiden.

Även om filmen har förärats Guldbjörnen i Berlin 2022 och belyser en högst relevant verklighet finns det andra sätt att förmedla situationen än ur detta sävliga perspektiv.

print

Våra samarbetspartners