READY OR NOT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Bettinelli-Oipin och Tyler Gillett
I rollerna: Samara Weaving, Adam Brody, Mark O’ Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-08-23

Jag är helt övertygad om att gamla skräckikoner som Boris Karloff och Vincent Price spinner som marskattor i sin himmel över den här svart-humoristiska “blodpuddingen” som mixar gammal klassisk skräcktradition med moderna splattereffekter. Price såg tidigt att skräckfilmen började ömsa skinn när han filmade Mera Blod I Baljan Boys med Kenny Everett i England och filmerna fick framledes en mera markerad så kallad sjuk humor insprängd i skräcksekvenserna.

Nåväl, nu dammar man av den gamla storyn om den kufiska familjen Le Domas som är på väg att få en ny medlem när en av bröderna skall gifta sig och presenterar sin vackra blonda brud för dem. I en kort sekvens i inledningen får vi se de två bröderna i familjen bli vittne till ett mord relaterat till en morbid lek. Nu trettio år senare skall den ene brodern gifta sig med den moderna Grace (Samara Weaving), som ser familjen mest som en samling “knäppgökar” hon bemöter med millt överseende.

Ett stort misstag eftersom familjens inträdesprov består av jakt, och då talar vi inte om djur. Det är en helt sanslös skara karaktärer som passerar revy, och det är säkert fler än jag som tycker det är roligt att se Andie McDowell ta ut svängarna som den blodtörstiga mamman.

Inget är förutsägbart och trots att blodet ofta skvätter omkring finns här en klar blinkning åt publiken att splatter skall man ta med en nypa salt. Samatha Weaving är filmens självklara ankare man bara myser mer och mer åt allteftersom hon låter sitt jävlar anamma gå ut över den bindgalna familjen.

Det skall kanske sägas att den här humorn inte är allas egendom, men tycker ni om skräck som underhållning och uppskattar en förlösande knorr i slutet av den röda tråden så är det här något för er.

Skriven 2019-08-21

print

Våra samarbetspartners