Svenska PEN framställer Sverige som det fria ordets paradis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

PEN:s internationella kongress hölls i Uppsala mellan den 27 september och den 1 oktober. Kongressen arrangerades av Svenska PEN i samarbete med PEN International.
”Under kongressveckan blir Uppsala centrum för ett HÖGKVALITATIVT internationellt samtal om litteratur, yttrandefrihet och demokrati” kan man läsa på Svenska PEN:s webbplats.

På samma plats står även
”Förbjudna Böcker / Ordens Makt
Yttrandefriheten världen över står nu inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer även i de länder som tidigare betraktats som demokratier. Nationalister och extremister utmanar de politiska systemen. Författare och journalister trakasseras, förföljs och dödas. Statlig kontroll och övervakning ökar. Hatspråk förgiftar den offentliga debatten och skapar ökad rädsla och självcensur. De som skriver om nya utmaningar för mänskligheten, såsom klimatförändringar och miljö – möter alltför ofta trakasserier och hot, till och med mot sina liv. Detta är en alarmerande utveckling eftersom vi varken kan agera eller utöva våra demokratiska rättigheter utan tillgång till information.”

Svenska PEN, i samarbete med Fristad Uppsala och Dawit Isaak-biblioteket sammanställt ”en lista över titlar som någonstans, någon gång har varit förbjudna, samt ett stort urval titlar relaterade till PENs framtidsfrågor och besökande författare”.

Studerar man denna ”lista över titlar som någonstans, någon gång har varit förbjudna”, kommer man fram till att Svenska PEN:s agenda är att framställa Sverige som det fria ordets paradis. Det nämns visserligen även en svensk ”förbjuden” författare – Astrid Lindgren – men hon var naturligtvis inte förbjuden i Sverige.

I Sverige var ingen någonsin varit förbjuden enligt denna lista. Låt mig kommentera detta, men först några ord om Astrids Bröderna Lejonhjärta som enligt PEN lista var ”Förbjuden i forna Tjeckoslovakien 1973-1992. Regimen ansåg att boken uppmuntrade till uppror och motstånd. Boken spreds underjordiskt i så kallad samizdatutgåva.”

Bröderna Lejonhjärta var en förbjuden bok i Tjeckoslovakien, men inte uteslutande på grund av att den uppmuntrade till uppror och motstånd. Det fanns hur många böcker som helst som uppmuntrade till uppror och motstånd och de blev inte förbjudna. Anledningen till den tjeckoslovakiska regeringens aversion mot denna bok var, att Astrid beskrev ett farligt stycke pågående historia.

Astrid Lindgren arbetade många år på Bröderna Lejonhjärta. Utgångspunkten var, enligt henne själv, en gravsten som hon såg på Vimmerby kyrkogård. Den angav ”Här vilar de späda bröderna Phalén”.
Astrid sökte ett hållfast innehåll till sin berättelse, gärna med politiska förtecken. År 1968 ockuperade Warszawapaktens ”fredsbevarande” styrkor det tjeckiska och slovakiska brödrafolket. Många blev offrade, några fick offra sig. 16 januari 1969 satte den tjeckiske motståndsmannen Jan Palach eld på sig, bara 20 år ung. Tre dagar senare dog han av sina brännskador.
En månad efter Palachs begravning släppte löst Jan Zajíc Katlas eld och brände sig till döds.

Fyra år senare, år 1973 kom Bröderna Lejonhjärta ut, och eftersom bröderna Lejonhjärta påminde alltför mycket om de ideologiska bröderna Palach och Zajíc, uppfattades Astrids bok som osund och farlig. Klassad så, fick den naturligtvis inte ges ut på något officiellt sanktionerat förlag. Men den gavs ut i en samizdatutgåva av Charta 77-medlemmar.

Numera är Bratři Lví srdce, som Bröderna Lejonhjärta heter på tjeckiska, utgiven på Albatros, förlag som äger exklusiv utgivningsrätt på samtliga Astrid Lindgrens böcker i Tjeckien.

Nu till de i Sverige förbjudna författare och deras verk och som över huvudtaget inte nämns. Jag vill hänvisa till min artikel DAWIT ISAAK-BIBLIOTEKET – yttrandefrihetsbibliotek på Malmö Stadsarkiv.

Jag vill hänvisa till min bok Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget med anledning av tillblivelsen av boken Från Astrid till Lindgren.

Jag vill hänvisa till Sveriges Radio P1 som år 2008 och 2013 sände ett 20-minuters program Om tystnad och repression inom kulturetablissemanget i det numera nedlagda samhällsengagerade programmet ”Publicerat”.

SR beskriver programmet Om tystnad och repression inom kulturetablissemanget med orden ”Det pågår ett spel bakom den svenska kulturens kulisser som till och med kan stoppa utgivningen av böcker. Svenska medier älskar att peka på tryck- och yttrandefrihetsproblem i andra länder. Men de är inte så mycket bättre själva. De skulle behöva sopa framför egen dörr först.” Programmet handlade helt och hållet om boken Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget.

Jag vill hänvisa till wikipedia.

Boken Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget kan lånas på så gott som varje bibliotek. Exempelvis här, på Dawit Isaak-biblioteket.
Boken Från Astrid till Lindgren kan lånas på så gott som varje bibliotek, exempelvis, exempelvis här på Dawit Isaak-biblioteket.

Boken Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget kan köpas precis var som helst, exempelvis här.
Boken Från Astrid till Lindgren kan köpas precis var som helst, exempelvis här.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners