FILMTJUVEN, TOP GUN: MAVERICK och GÖTA KANAL – VINNA ELLER FÖRSVINNA på DVD och Blu-ray i oktober

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dags för höstmys! Varm dryck, en skål med rostade nötter och så tryck på play … (Byt ut nötterna mot äppelskivor vid nötallergi!) Upptakten till Halloween brukar vara fylld av fantasy och skräck. Men en del av filmerna i höstens utbud tycks främst ha skrämt slag på kritikerna på grund av kvalitetsnivån … Vilken film är sämst – Jurassic World: Dominion eller Göta Kanal – Vinna eller försvinna? Dags för kalkonrace!

Vetenskapskomikern Randall Munroe (tidigare anställd vid NASA) har räknat ut att varje MacDonalds klarar av att hålla hela femton T-Rex mätta och belåtna (och att få dem så överviktiga att de inte klarar av att jaga människor?) – annars behöver de sätta i sig en tioåring varje dag för att klara sin ämnesomsättning. Så om Jurassic World: Dominion blir verklighet: se till att ha en flitig MacDonalds restaurang i närheten för fast food leveranser! (Munroe har inte räknat på Burger Kings effektivitet.)

Hyllade i Cannes

En av året mest hyllade filmer har också premiär på DVD och BD i oktober – Top Gun: Maverick. Tom Cruise fick stående ovationer för sin underhållningsfilm i Cannes. Bara Cruise kan inspirera sådan affektion till och med från de mest cyniska kritikerna …

På filmfestivalen i Cannes vann Nitram priset för bästa manliga huvudroll. Denna film från Australien är inte en skräckfilm – men rejält skrämmande. Och handlar om en verklig händelse. På Australiens motsvarighet till Oscarsgalan belönades filmen hela åtta priser.

Banbrytande och annorlunda filmer

Dansfilmen Coppelia är en klassiker filmad på ett helt nytt sätt. En film för alla som vill ha en annorlunda, vacker och spännande upplevelse. E.T.A. Hoffmanns Sandmannen kan också ha inspirerat till en klassisk hårdrockslåt.

Filmtjuven är en rejält hyllad film som låter som en uppföljare till Boktjuven, men det är en helt fristående historia om en protagonist som räddar bortklippta och censurerade scener (från den tiden då film var filmremsor och allt inte var digitalt) i utbyte mot väldoftande matlådor. En indisk Cinema Paradiso.

Franskt och belgiskt blir det i Animals baserad på en sann komma-ut historia, och Dealer, om hur både langare och användare krossas av drogindustrin.

Mer Marvel och fler popkulturella mysterier

Och Marvel rullar vidare med sin evighetsserie. Det finns en ny film att ställa på Marvel-hyllan. Eller på din hylla med sci-fi. Thor: Love and Thunder. Är den bättre eller sämre än den nya Toy Story spin-offen, filmen Lightyear? Döm själva.

Allt detta och lite till under höstens första filmmånad!

3 oktober
Everything Everywhere All At Once
Filmtjuven
Nitram
Thor: Love and Thunder

10 oktober
Last Seen Alive
The Moderator
The Rescue

17 oktober
Animals
Coppelia

24 oktober
Dealer
Jurassic World: Dominion

31 oktober
Evolution
Göta Kanal – Vinna eller försvinna
Top Gun: Maverick

print

Våra samarbetspartners