RIMINI – hållherre i syntetmaterial med gott hjärta i en grå medioker värld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ulrich Seidel
Skådespelare: Michael Thomas, Tessa Gottlicher, Hans-Michael Rehberg, Inge Maux, Claudia Martini
Premiär: 2022-09-16
Betyg: 4

Tycker du tv-serien om Gekås i Ullared är tragisk, men kan ändå inte låta bli att med förundran följa nidbilden av samtliga som frodas i detta glamorösa mammonstempel?

Richie Bravo motsvarar precis en sådan där person, en person som innerst inne, långt inne, kanske vet att hans tåg har gått, men fortsätter leva så som han alltid gjort. Fast att omvärlden sedan länge kommit ikapp och passerat.

Bär sälpäls, cowboyboots och korsett

Men en person som Richie skulle aldrig ge upp, han har funnit sitt koncept, sitt leverne och sina rutiner. Han är personen som bär sälpäls, cowboyboots och korsett i regn och skur. Han har sin fasta punkt bland de skamfilade hotellen i Rimini. Det är dit sistahjälpenpensionärer tvångsbussas för att kunna få uppleva Adriatiska havet bland hemlösa immigranter och dammiga avdankade spelhallar där det antagligen fortfarande finns lire i banditerna.

Kärringar betalar för hans gunst

Richie leverne gestaltas galant av Michael Thomas, (Österrikare, till utseendet kopia av en voluminös Russell Crow upphöjt i Mickey Rourke.) Han förför damer, förlåt, kärringar som också betalar för hans gunst. Richie är helt enkelt en hållherre i syntetmaterial fast med ett gott hjärta och starkt spritbehov, vilket hjälper till att döva hans ensamhet.

inbäddad i drömmar om nazisternas storhetstid

Efter en snabb visit i Österrike där hans mor begravs och hans far ligger inne på hemmet inbäddad i drömmar om nazismens storhetstid och det sanna Tyskland, beger sig Richie tillbaka till den tomma scenen, men får sällskap av en ung dam som bara är ute efter pengar.

Andas ångest lång väg

Denna unga dam visar sig vara hans dotter, och som grädde på moset har hon sällskap av sin syrianske pojkvän , som bara drar fötterna efter sig. Allt detta går tvärtemot Richies invanda rutiner och hans resa som regisserats av Ulrich Seidl, vars goda öga till detaljer, timing och regi skapar en grå fuktig medioker värld, andas ångest lång väg.

Sexscener får en att önska sig långt bort

Trots att filmen kunde kortats ner betydligt, och de ingående sexscenerna får en att önska sig långt bort från bioduken känns den här filmen tänkvärd på flera plan, inte bara under de drygt två långa timmarna.

print

Våra samarbetspartners