JAMES PONTI : SPIONGÄNGET: DEN DÖDLIGA JAKTEN – personligheter och dialog i äventyrsserie skriker påhittat amerikanskt fabrikat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: City Spies: Golden Gate
Förlag: Modernista
Serie: Spiongänget (del 2)
Översättare: Helena Stedman
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 328
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-08-11

Piraterna som slår till mot marinforskningsfartyget Sylvia Earle har ingen aning om att de kommer att bita i gräset på grund av två hemliga MI6 agenter som finns ombord: tolvåriga Brooklyn och fjortonåriga Sydney.

Brooklyn är smart och kan slå ner stora gubbar och hacka datorer, Sydney gillar sprängämnen och kan allt om att bygga, detonera och desarmera bomber (beroende på vad tillfället kräver).

Var finns Paris?

Hemma på Farmen finns ytterligare tre minderåriga spioner: Rio, Paris och Kat. Deras chef är en gubbe som heter “Mamma”. Alla namnen är kodnamn. Först tror man att Paris är en het blondin (som Hilton) från Texas – alternativt en prinsättling från Troja, nordvästra Turkiet. Eller lite mindre fantasifullt: en fransos. Men han är från Rwanda. Det finns ingen logik i namnen. Brooklyn är varken en holländsk tulpanfantast eller en fräknig irländska med tolv syskon på Long Island – hon är från Puerto Rico. Alla har massor av namn. Sina riktiga namn, sina kodnamn (Rio, Paris, Kat, Brooklyn, Sydney), sina gå-i-skolan-namn och sina alias när de är ute på uppdrag. Det blir många namn att hålla reda på.

Uppdrag hitta mullvaden Skatan

Uppdraget för minispionerna i den här boken går ut på att hitta en mullvad i MI6 som kallas för Skatan. Hon har mördat en av deras äldre kollegor, som var fågelexpert. Skatan var i maskopi med piraterna som slog till mot Sylvia Earle. Och hon jobbar för den ondskefulla organisationen Umbra som leds av någon som kallar sig Fantomen på franska.

Jakt över alla turistattraktioner i San Fransisco

Jakten går över tre kontinenter. Klimax blir i San Fransisco i Kalifornien. Vi får besöka China Town, ett naturreservat med redwood träd och en Theodore Roosevelt minnesplakett, ön Alcatraz och Golden Gate bron som Ian McKellen fick att sväva i en X-men film. Vill man se turistattraktioner ska man helt klart välja en karriär som bebisspion.

Barnen i spiongänget gillar Harry Potter och James Bond och sjunger med i James Bond-musiken som de spelar varje gång de ska ut på uppdrag. Vilket gör att boken vill påskina att barnen i denna amerikanska franchise är “äkta”, medan betydligt bättre (och mer lukrativa) brittiska franchises är “påhitt”. Så tramsigt. Och ett lågt trick. Speciellt som barnens personligheter och dialoger skriker “jag är påhittat amerikanskt fabrikat” hela tiden.

Frekvent F-ord

Barnen säger F-ordet väldigt mycket. Att de är en familj, att de ska jobba som en familj, att de täcker upp för varandra som en familj och så vidare. Det känns väldigt påklistrat. Får amerikanska författare en extra hacka varje gång de får in F-ordet i ett manus?

Värvas från barnarbete till barnarbete

Alla barnen värvades av gubben Mamma och den unga tjejen Monty när de var små, och de har blivit upptränade i åratal. Det finns en backstory till hur Mamma och Monty träffar Kat, som heter Amita Bishwakarma på riktigt och Supriya Rai när hon går i skolan. Hon jobbade med att väva saker och att trä halsband i Nepal. Men Mamma och Monty inser att hon är ett geni som kan knäcka vilken kod som helst. Så de räddar henne från barnhemmet med barnarbete … och istället får hon utföra livsfarligt barnarbete med bomber och granater och lönnmördare. Barnen utan speciella egenskaper räddas så klart inte. De får bli kvar och väva mattor och trä halsband.

Vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden mellan vad Mamma och Monty gör och vad gängkriminella gör, när det gäller att värva minderåriga till livsfarliga projekt som behöver “barn” som kan flyga under radarn? Vad är skillnaden mellan den goda sidan som representeras av MI6 och den onda sidan som representeras av Umbra? En av skillnaderna är att Umbra inte använder sig av barnarbete.

I Brasilien älskar man bönor

Verkliga och påhittade saker blandas. Det finns en del bakgrundfakta om Bletchley Park, Oxford, Cambridgespionerna, Kim Philby och så vidare som faktiskt stämmer. Sedan finns det en hel massa som inte stämmer också. Som att Mamma och Prinsen av Wales (som kallas Jimmy) är jämnåriga. Oavsett om man ser Jimmy som kodnamn för Charles, William eller Harry så är det fel ålder. Hur ska kidsen skilja verkliga fakta från påhittade fakta, som bara är fakta i boken? Ingen aning. Men om boken har rätt, så äter man väldigt mycket bönor i Brasilien.

print

Våra samarbetspartners