THE ARK, Mölleplatsen, Malmö den 2 september 2022 – ett kärt återseende

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är nog en hel del som sett framemot att det tidiga 00-talets hetaste band skulle återförenas, så när man såg att så var fallet och att det var bara en mindre turné räknade man med att ta sig till Helsingborg för spelningen på Sofiero.

Därefter började det tillkomma fler och fler orter och då hade småländska The Ark även lagt in den nya hemstaden Malmö i sitt schema. Sedan bör också tilläggas att turnén egentligen skulle gått av stapeln 2020 i samband med att det då var 20 år sedan de slog igenom, men det gick ju inte riktigt som det var tänkt på grund av uppenbara skäl. Bandet försökte även få till det förra sommaren men men så kan det gå.

Danskt förband värda att följa

Innan det var dags för The Ark att ställa sig på scen fick det relativt nya danska bandet Prisma visa vad de gick för. Bandet består av danska systrarna Frida och Sirid Møl Kristensen. Fick lyssna igenom ett par singlar och EP:s på Spotify innan jag tog mig till Mölleplatsen.

Musiken kan väl närmast beskrivas som synthpop fast det fanns såväl trummor som gitarr och bas. Träffade systrarna som hastigast strax innan The Ark klev upp på scen, och de berättade att de hållit på med musiken sedan barnsben och numera huserar i den konglige hovedstaden Köpenhamn. En trevlig ny bekantskap som är väl värd att följa.

Tackade för sig 2011

The Ark torde väl inte behöva någon större presentation speciellt inte när man har en så pass glamourös frontfigur som Ola Salo.

Bandet tog som bekant från de småländska skogarna utanför Växjö till storstaden Malmö i slutet av 90-talet, och sedan erövrade de resten av Sverige och även en dell platser internationell med sin egen variant av glamrock. Det hanns även med ett framträdande i den svenska melodifestivalen innan bandet tackade för sig 2011. Och deras avskedskonsert på Malmöfestivalen samma år. är väl legendarisk för oss som var där.

En sista önskan

Bandet öppnade med Absolutly No Decorum, och sedan följde Glamour for Glamour innan hitparaden fortsatte. Ola tog sedan en liten paus från glamöset när han presenterade Have You Ever Heard a Song, som han dedikerade till en svårt cancersjuk tjej, vars sista önskan var att höra The Ark framföra just denna sång.

Medan detta nummer pågick passade bandet på att byta om från vita till svarta scenkläder. Alla i bandet fick även tid till att briljera på sina instrument och publiken fick även lalla och hojta till under låtarna.

Märktes inte de varit borta

Showen ja ,det var en show värd namnet The Ark bjöd på. Välkoreograferad och proffsig var den onekligen. Det märktes inte att de varit borta i över tio år, men å andra sidan var detta näst sista stoppet för den här gången innan alla inblandade går tillbaka till sina vanliga jobb.

Det ordinarie setet avslutades med klassikern och deras genombrottslåt It Takes A Fool To Remain Sane och tänka sig att man kommer ihåg releasefesten för sagda låt på Hipp för en himla massa år sedan.

Gästades av Amanda Jensen

Sextetten avslutade sedan på starkast möjliga sätt med Father of a Son, Echo Chamber och The Worrying Kind. I samband med sistnämnda sång gästades bandet för övrigt av en kollega som reste med under den tidigare nämnda avskedsturnén, nämligen Lundatösen Amanda Jenssen.

Men allra sist avverkades därefter Calleth You, Cometh I och vid det laget hade alla i gänget klätt sig i den där välbekanta guldutstyrseln.

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners