TIGRAR – en rasande bra film från fotbollens hänsynslösa köttmarknad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi. Ronnie Sandahl
Skådespelare: Erik Enge, Frida Gustavsson, Alfred Enoch, Liv Mjönes, Johannes Kuhnke
Land: Sverige, Italien, Danmark
År: 2021
Genre: Biografi, Drama, Sport
Längd: 116 minuter
Format: DVD
Distributör: TriArt
Betyg: 4

Tigrar är baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons roman I skuggan av San Siro: från proffsdröm till mardröm. Bengtsson skildrar hur han som tonåring skrev på för Inter som ett av fotbollens stora framtidshopp 2003. Strax därefter försökte han ta sitt eget liv.

Tigrar är en film för alla som är intresserade av idrottsvärldens villkor och mörka, skitiga baksida. Här skildras en hänsynslös köttmarknad, kanske lite övertydligt, men effektivt. Fotbollsspelare är varor som köps, mäts, vägs och förväntas leverera.

Överglänser närapå alla

Huvudpersonen spelas med återhållsam intensitet och stor övertygelse av ålänningen Erik Enge. Personregi och naturlig talang tycks här ha klaffat perfekt. Enge överglänser närapå alla andra i filmen, han spelar inte, han verkligen bara äri sin roll.

Det är inte mycket tid som tillbringas på planen. Vi får mer bilder av omklädningsrum, barer, motvilligt festande, avundsjuka kompisar … För protagonisten har köpts för en rekordsumma. Alla är avundsjuka. Och alla vet: det finns inte oändligt med platser. Som vid garderobsrensning. Ett plagg in – ett plagg ut. Ingen vill vara plagget som åker ut vid nästa rensning.

En potentiellt stor stjärna

Under sitt år hos Inter rankades Martin Bengtsson av fotbollstidningen La Gazzetta dello Sport som nummer åtta av hundra unga fotbollsspelare som potentiellt sett kunde bli stora stjärnor. Det är både en press och en ära. Och genererar ännu mer avundsjuka.

Protagonisten är bara sexton, yngre än alla de andra, och han är svensk. Så mycket är “Lost in translation”. Han förstår inte språket. Han förstår inte kulturen. Han har inget privatliv. Han har lovats ett eget rum, men det var en lögn.

Fotbolls-VM utan hänsyn till mänskliga rättigheter

Samma fotbollsindustri som förstör unga människors liv, lägger fotbolls-VM mitt i vintern i Quatar, utan att ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Och ger vuxna proffsspelare fantasibelopp. Men en tonåring som behöver sitt privatliv kan inte få ett eget rum. Det finns det inte råd till. Småsnålt.

Det är omöjligt att se Tigrar utan att bli arg. Men det är så klart en rasande bra film från en skicklig och flyhänt regissör och manusförfattare.

Mindre gester när Sandahl regisserar själv

Det här är del två i Ronnie Sandahls trilogi om berömda idrottare och mental ohälsa och press inom sportvärlden.

Del ett var det komplexa dubbelporträttet av Björn Borg och John McEnroe, en publikfriande storfilm regisserad av danske Janus Metz.

När Sandahl regisserar själv, som i Tigrar, blir gesterna mindre och intimare och resultatet slår hårdare.

Den tredje filmen om sport och mental ohälsa, Perfect handlar om den amerikanska gymnasten Kerri Struggs och regisseras av Olivia Wilde.

print

Våra samarbetspartners