TOTO, Royal Arena, Köpenhamn den 13 augusti 2022 – förmår alltjämt hålla gnistan vid liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Toto live.. det kan inte bli bättre än när gitarristen Steve Lukather och sångaren Joseph Williams gör ett stopp på Royal Arena med förväntad suverän backning.

Magin var närvarande och stjärnstoftet hälldes mycket riktigt över alla de välkända stapelvarorna, inklusive Hold the Line, Africa, Rosanna och den långt ifrån så kända White Sister. Och även om nu ”alla” känner till dessa sånger, så fick de sig ett lyft av Lukathers soloutflykter. Vi talar stämningsförhöjare av rang här. Gitarristens lika snygga som vilda soloutflykter skar genom luften, och tycktes skicka alla 8.500 i publiken tillfälligt till ett annat universum.

Nytolkningar och ett (över)långt solo

På samma sätt bör emellertid också framhållas att bandets mesta klassiker faktiskt hade getts en fräschör. Nytolkningar skulle man kanske lite försiktigt kunna beteckna en del av de versioner som hördes denna kväll. Men varför ett (över)långt keyboardsolo reden i samband med fjärde låten? Då kändes trumsolot ungefär halvvägs in i tillställningen betydligt mer motiverat. Särskilt i egenskap av hyllning till sorgligt tidigt bortgångne originaltrummisen Jeff Porcaro.

Band med en helt annan energi

Fast oavsett vilket, ur ett helhetsperspektiv var det uppenbart denna kväll att Toto modell 2022 alltjämt förmår hålla gnistan vid liv. Det må ha varit svettigt utanför, men det var sannerligen hett även i Royal Arena. I sin nya skepnad har Toto fått en helt annan energi, så att hävda att gänget är still going strong måste ses som något av ett understatement.

Ett uppdaterat Toto

Samtidigt mitt i handlingens centrum befann sig Steve Lukather. Men så är han också är inte bara ende kvarvarande originalmedlem, utan även mannen med hjärtat på rätta stället, som ännu efter alla dessa år brinner för både bandet och musiken.

Fast med detta sagt är det alltså ett uppdaterat Toto som åker runt på vägarna denna gång. Med på färden är bland annat multiinstrumentalisten Warren Ham, känd från Ringo Starrs band, keyboardisten Dominique ”Xavier” Taplin, ex-Prince och Lukather-polaren John Pierce på bas, till vardags i Huey Lewis and The News.

Hyllade sin mor

Att Lukather är nöjd med den nya laguppställningen råder det i sin tur knappast någon tvekan om. Gitarristen var i alla fall inte sen att rosa sina relativt nya vapenbröder denna kväll. Men inte nog med det, mannen hyllade även sin mor, vars favorit var den sällan (live)spelade Waiting for Your Love.

Skriven av originalvokalisten

Inget annat nummer var dock i närheten av att vara lika udda som You Are the Flower, hämtad från den självbetitlade debuten, och tillika skriven av självaste originalvokalisten Bobby Kimball, Vi talar skönt groovy nummer här, och tillika en av de sånger som aldrig förr spelats live. Förrän denna kväll då.

En kväll som också bekräftar att Toto alltjämt lever och kan uppbåda något som kan liknas vid en wow-faktor, för övrigt.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

Foto: Henrik Hildebrand

print

Våra samarbetspartners