ELDSJÄL – finess saknas i animerad jakt på mordbrännare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fireheart
Regi: Theodore Ty och Laurent Zeitoun
Originalröster: Alice Pol, Vincent Cassel, Valérie Lemercier, Claudia Tagbo, Elie Semoun
Premiär 2022-08-12
Betyg: 2

Handlingen rör sig i New York 1932 och staden har knappt börjat återhämta sig efter börskraschen 1929.

Sedan sextonåriga Georgia Nolan varit liten har hon drömt om att bli världens första kvinnliga brandman (brandsoldat). Hennes far var en hyllad brandkapten som numera sadlat om till skräddare. Men även om Georgia hjälper till i ateljén så har hon inte givit upp drömmen om att bekämpa eld och rädda liv.

Pyroman härjar

När sedan en mystisk mordbrännare börjar härja vid Broadway och New Yorks brandmän en efter en försvinner blir Georgias far, Shawn, åter inkallad av den lismande borgmästaren för att leda utredningen och stoppa pyromanen.

Georgia ser sin chans och klär ut sig till en ung man som heter ”Joe”. Hon ansluter sig till en knaper skara brandmän under Shawns ledning som inte anar någonting.

Halvtaffligt försök

Detta kunde varit en givande och inspirerande berättelse, men någon större homage till de första kvinnliga brandsoldaterna är det inte. Med halvmiserabla försök att få både vuxna och barn att skratta av grimaser och animerade effekter blir filmen inget annat än ett halvtaffligt försök att belysa viktiga förändringar i vår närtid.

Även om vissa modiga scener utspelar sig högst uppe i den påbörjade Chryslerbyggnaden som stod klar samma år saknas finess och briljans vilket kunde gjort filmen sevärd i alla åldrar.

print

Våra samarbetspartners