KELLY RIMMER : DE SOM ÖVERLEVDE – en roman med hopp, att vänskap och kärlek kan överleva allt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Louise Böckelin Förlag
Genre: Historisk skönlitteratur
Originaltitel: The Warsaw Orphan
Översättare: Jessica Hallén
Antal sidor: 403
Utgivningsdatum. 2022-06-08

Året är 1942, platsen är Warszawa. Tre karaktärer kommer att drabbas av ofattbara tragedier, och de reagerar mycket olika på sina prövningar. Gemensamt är deras vänskap och kärlek som utvecklas under handlingens gång.

Den unga Emilia håller sin verkliga identitet som Elzbieta hemlig. Hon har nu en ny familj, som har adopterat henne, men hon känner sig ändå aldrig säker. Emilia ser hur tyskarnas brutalitet ökar för varje dag. Judar tillfångatas och flyttas till ett närliggande ghetto. Ingen vet, men alla anar, vad som händer bakom murarna. Emilias instinkt är att be – och hennes böner gör att hon känner sig kallad för att hjälpa judarna så mycket som hon bara kan. Med fara för sitt eget liv.

Smugglar ut barn och går med i motståndsrörelsen

Emilias granne Sara jobbar som sjuksköterska och hon smugglar ut barn från det judiska ghettot. Emilia och Sara utvecklar en stark vänskap och Emilia börjar att hjälpa Sara med det livsfarliga arbetet. I ghettot träffar hon den jämnårige och rebelliske Roman, och attraktion uppstår. Romans lillasyster är ett av alla de barn som ska räddas. Det faktum att familjen måste välja mellan att lämna bort lillasyster, eller att låta henne svälta, det är droppen för Roman. Han går med i den judiska motståndsrörelsen, drar övermodigt fel sorts uppmärksamhet till sig, och ser till att Emilia och hela hennes familj hamnar i livsfara.

Vänskap och kärlek kan överleva allt

Krigsbrott, svält, lidande, sexuella övergrepp … De som överlevde får inte många poäng på feelgoodskalan, till skillnad från australiensiska Kelly Rimmers tidigare bästsäljare. Men romanen har hopp, att vänskap och kärlek kan överleva allt, och många tänkvärda vägar att utforska. Vilken är rätt väg att gå – hämnd eller försoning? Ska man be (modell Emilia) eller slå ihjäl folk (modell Roman)? Kan man enbart ändra saker genom krig och våldsamma motattacker, eller kan man uppnå förbättring genom politiskt engagemang och fredliga förändringar?

Baserad på en sann hjältinnehistoria

Historien är på Kelly Rimmers typiska sätt full av detaljer och minutiösa utvikningar, som får läsaren att känna att hen är på plats, och romanen har mot alla odds ett hoppfullt slut. Inspirerad av en sann historia, om en hjältinna som räddade judiska barn från Warszawas ghetto.

print

Våra samarbetspartners