ANN CLEEVES : HÄGER – hett nöje med iskall spänning av deckardrottning värd namnet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Heron’s Cry
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: North Devon-serien (del 2)
Översättning: Johan Nilsson
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-03

I Albatross fick vi för första gången möta Ann Cleeves nye sympatiske kommissarie, Matthew Venn. Nu är det dags för ett kärt återseende av den lilla kuststaden Barnstaple i norra Devon. Titeln Häger anspelar på ännu en fågel med vattenanknytning. Gissningsvis ligger Ann Cleeves högt över medel när det gäller möjligheter att snappa upp kunskaper om fåglar. Hennes man är ornitolog och hon började skriva när han var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö. (Vilket låter som en perfekt plats för ett klaustrofobiskt, psykologiskt drama, eller ett litet mord …)

Det var en kväll i juni …

I romanen Häger befinner vi oss i norra Devon, kusten är vacker och välbesökt, det är en kväll i början av juni och Jen Rafferty sitter i trädgården hos sin väninna Cynthia. Jen har druckit lite för mycket och är mer intresserad av att fundera över hur de kulörta lyktorna blinkar, än att ta reda på vad en av festens gäster ville berätta för henne. Något hon kommer att ångra bittert de närmaste dagarna …

Nästa morgon väcks Jen av ett samtal från sin chef, Matthew Venn. Ett mord har inträffat. Venn och Ross är redan på plats. Westacombe är en stor gammal bondgård med hantverksateljéer på gårdsplanen. Jen har varit där förr – när hon sällskapat med en av Cynthias artistiska, bohemiska vänner.

Glasklart mordvapen

Mordet har skett i den av ateljéerna som används som glashytta. Mordoffret är Nigel Yeo, omtyckt läkare och far till glaskonstnären Ewe Yeo. Mordvapnet är en glasskärva … Och detta är bara toppen på glasberget av bisarra händelser och spektakulära mord som kommer att drabba Devon, samtidigt som den turisttäta kuststräckan fylls av fler och fler sommarfirare. Värmeböljor och härvor av lögner tär alltmer på Venn och hans team, och gränsen mellan det professionella och det privata suddas ut, bit för bit. Liksom gränsen mellan gott och ont …

Venns kurva går uppåt

I ett Venn-diagram skulle man kunna säga att Venns kurva går spikrakt uppåt. Ann Cleeves har konstruerat ännu en högklassig hitkombination av familjära och vackra miljöer, minnesvärda och sympatiska återkommande karaktärer, enigmatiska och finurliga biroller … och en tät spänning som närapå skimrar i luften. Precis som en värmebölja.

Hett nöje med iskall spänning av en deckardrottning som verkligen är värd namnet.

print

Våra samarbetspartners