AL PITCHER – BIG IN SWEDEN – som ett extra långt och extra drygt avsnitt av Landet Runt – som sparkar neråt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ben Kersley
Medverkande: Al Pitcher
Land: Sverige
År: 2019
Genre: Dokumentär, Komedi
Längd: 60 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 2

Ai Weiweis 13 meter höga portal framför Nationalmuseum, som ser ut som om en utomjording med runda antenner gått igenom den (alternativt en uppblåst Musse Pigg), är huvudmålet för Al Pitchers skämt i Big in Sweden där han tar tempen på det pretentiösa Konst-Sverige och de gigantiska monumenten. Som jättestora röda bollar i träden i Wanås park, Pinocchio i Borås och Alien-Musse-Pigg silhuetten framför Nationalmuseum (som tydligen skulle föreställa två människor som kramas). Och givetvis den omdebatterade Nimis … den rekordhöga trädkojan på stranden.

Skojar bara. Inget av detta finns med. Även om filmen är en road movie på jakt efter stora monument.

Slår neråt, mot små orter, enkla material och okända namn …

Big in Sweden slår nämligen inte uppåt, mot det konstnärliga etablissemanget, utan neråt, mot små ställen och i nyhetsflödet halvt bortglömda orter som ställer en potatis i en rondell eller en jättestor bandyklubba utanför bandyarenan (Edsbyn, så klart!) för att de vill ha något att vara stolta över. Lågbudgetstolthet, av enkla material, och utan några kända namn bakom.

Monumenten kan alla kvala in till SVT:s Landet runt med Henrik von Krusenstjerna – faktum är att många av monumenten har varit med i Landet runt, och i frågesportsprogrammet Muren under ämnet Landet runt, och där kunde man minsann få poäng och spräcka Muren om man visste var det står två jättelika osthyvlar lutade mot varandra! Så säg inte att det inte är matnyttligt med lite ostkunskaper! Eller osthyvelskunskaper. Att Norge har gjort den allra största osthyveln är kanske bara att förvänta sig, med tanke på att de har uppfunnit osthyveln och tycker att de har gjort sig förtjänt av att ha den största?

Som ett extra långt avsnitt utan tittartävling …

Hur är då humorshowen Big in Sweden? Så där. Som ett extra långt, och extra drygt, avsnitt av programmet Landet runt, fast med ännu långsammare tempo och utan någon tittartävling som kan hålla åskådarna vakna.

Al Pitcher åker runt på landsbygden och driver med alla konstiga monument, och sätter upp shower där han drar en liten publik som han förhör på vad de tycker om potatisen eller bandyklubban eller något annat.

Det är lite som titta på en rad engelsklektioner med olika grupper av mycket motvilliga elever som helst inte vill yttra sig eller dra någon uppmärksamhet till sig. De flesta tycker inte mycket över huvud taget. Självklart inte, de har väl betalat pengar för att bli underhållna, lyssna på en stand-up monolog, inte för att själva debattera vart kulturpengarna går (eller vilka pengar som nu används för potatisar och bandyklubbor).

“Typiskt svenska” jättemonument – över hela världen

Al Pitcher pitchar dessa monument som typiskt svenska – men faktum är att de finns i många länder. I Frankrike kan man också se jätteostar. Även jättechampagneflaskor (att skölja ner osten med), jättestora yoghurtar, jättestora oliver och jättestora parfymflaskor. Allt för att locka besökare till olika fabriker och sedan ska det shoppas loss i giftshoppen på väg ut.

Många städer över hela världen har stora monument, mer eller mindre kitschiga, som de är kända för.

Och det finns förmodligen inte en enda stat i USA som inte har något konstigt, kitschigt “detta är den största!”. Det har blivit som en kul grej att turista runt och kolla in knasigheterna – eller att bara spana efter dem från bilen, vilket kan vara nyttigt, för om man spanar aktivt efter saker så somnar man inte vid ratten. (Det är kanske därför det finns så många konstiga konstverk vid E4:an – ur trafiksäkerhetssynpunkt är det en säkerhetsåtgärd?!)

Små snuttar show, mellan evighetslånga resor

Uppskattar folk att Al Pitcher driver med dem och deras hembygd och fula konst?
Tveksamt.
Det verkar inte vara så bra respons på showerna, men man får inte se en enda show bandad i sin helhet. Bara små snuttar mellan evighetslånga tagningar i bilen som kan få vem som helst att bli åksjuk alternativt uttråkad eller både och.

Al Pitcher tittar ut på all skog och förundras över hur mycket folk som skulle kunna få plats … vilket är ungefär lika smart som att föreslå att man ska slå upp bostadskomplex och asfaltera jättestora parkeringar och bygga shoppinggallerior på veteåkrar. Skogsbruk är en näring, och det tar längre tid (och mer areal) att få fram träd jämfört med veteax.

Äger ingen World Tour … klass

Det är en milsvid skillnad mellan drivandet i Big in Sweden och de drifter med svenskar och svenskhet som Schyffert & Lindström gjort i Ägd och Ljust & Fräscht … eller Johan Glans i sin World Tour… trilogi, och där alla showerna finns filmade i sin helhet. Att det blir lyckat och roligt beror till en viss del på att komikerna driver med sig själva, livet i Stockholm (eller i Eslöv) och misstag och fadäser som de själva gör och gjort i jakten på coolhet och status. Självironi fungerar alltid bättre än att driva med andra.

Men nu är det alltså öppet mål för vilka som helst av de svenska stå-upparna att dra till Nya Zeeland och driva med deras konst och fåniga hobbithålor som ska dra turister …

Visst finns det mål och mening med vår färd … Nej, inte alltid. Och den skumpiga vägen, kantad av skog och filmad genom en skakande kameralins, är inte mödan värd.

(Trailer saknas så vi bjuder på denna)

print

Våra samarbetspartners