THOR: RAGNARÖK (Thor: Ragnarok)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Taika Waititi
I rollerna: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-10-27

Thor är tillbaka, och den här gången har han Hulken med sig. Bara en sådan sak borde få alla som avfärdade de första två filmerna som för högtravande att spetsa öronen. Och mycket riktigt, Thor: Ragnarök är betydligt mer av en tjosan hejsanrulle än sina föregångare. Allvaret från de första två Thorrullarna har fått stryka på foten när lättsamheten, putslustiga kommentarer och frejdiga äventyrligheter fått betydligt större utrymme. Lite synd kan jag tycka, men särskilt den första filmens seriösa ton har i hög utsträckning ignorerats här. Om upphovsmännen i begynnelsen försökte hitta en balans mellan titelfigurens pretentiösa mytologi och lite mer subtila humoristiska inslag, så har man här satsat på mer raka rör både vad gäller komiken och actionsekvenserna.

Fast det ska förstås på samma gång villigt medges att det händer mycket i detta tredje Thorkapitel. Kanske blir det till och med för mycket av det goda. När historien tar sig början förlorar åskguden i snabb följd både pappa Oden och sin mäktiga hammare samtidigt som styvbrorsan Loke fortsätter att vara en lurifax av Guds nåde. Som om detta inte vore nog dyker deras kallhamrade syster Hela upp från tomma intet med avsikt att ta över makten i Asgard, och hon lägger inte fingrarna emellan för att lyckas.

Utöver detta tas tittaren på ett antal mer eller mindre kopplade sidospår. Thor tvingas till exempel ställa upp i en gladiatorkamp mot Hulken medan Jeff Goldblum introduceras i egenskap av knäppt lallig diktator i ett färgglatt fantasiland.

Total sett går det alltså inte att komma ifrån att Thor: Ragnarok är hyfsat underhållande popcornunderhållning. Betydligt bättre än helheten är dock Cate Blanchett som dramats kvinnliga bad girl Hela. Hon går ”all in” i sin bokstavligt talat grymma tolkning, och balanserar skönt på gränsen till överspel utan att någonsin ramla över kanten.

Skriven 2017-10-26

print

Våra samarbetspartners