DEATH WEEKEND – trots allt bara en exploitationfilm i mängden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The House by the Lake
Regi: William Fruet
Skådespelare: Brenda Vaccaro, Don Stroud, Chuck Shamata, Richard Ayres, Kyle Edwards
Land: Kanada
År: 1976
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 87 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

“Hallå där, min bäste herre, har du inte redan recenserat den här filmen?” utbrister kanske en del av er så att butterkakesmulorna sprutar ur munnen.

Jo, det har jag. Jag skrev om Death Weekend när den släpptes på DVD för fem år sedan. Den gången klagade jag på den usla bildkvalitén. Inte nog med att bilden var dålig, den var beskuren till formatet 4:3 – det fattades alltså rejält med information i bildkanterna. Varför den släpptes i det formatet kan man ju undra över.

Gruvligt besviken på Blu-rayen

Nu har den släppts på Blu-ray, och jag tänkte att jag kan ge filmen en mer rättvis bedömning. Det är ju trots allt så, att om en filmkopia ser för jävlig ut, dras helhetsintrycket ner en hel del…. Men där sket jag mig på tummen. Jag blev minst sagt gruvligt besviken på denna Blu-ray.

Förvisso visas filmen nu i widescreen, vi får alltså se hela bilden. Och det är ju bra. Men: bildkvalitén är precis lika usel som förra gången! Jag har inte plockat fram DVD:n och jämfört, men det verkar som om det är exakt samma filmkopia som förra gången – men i widescreen. Färgerna är blekta, ibland är bilden utfrädd, flammig, och färgerna skiftar nyans och blinkar.

Som en sliten Super-8-kopia

Poängen med Blu-ray är förstås att bilden ska vara bättre än på en DVD-utgåva. Man förväntar sig även att utgivaren använder sig av betydligt bättre kopior, gärna restaurerade. Death Weekend på Blu-ray är förvisso oklippt, men det känns som att sitta och titta på en sliten Super-8-kopia. Jag förstår inte varför man släpper filmen på Blu-ray om det inte går att uppbringa en ordentlig kopia.

Extramaterialet på Blu-ray:n är detsamma som på DVD:n, och det är alldeles utmärkt. Jag beskriver det mer ingående i min recension från 2017. I den skriver jag även vad jag tycker om själva filmen, och där har mina åsikter inte förändrats.

De måste ha drivit med oss

Jag tycker fortfarande att uppståndelsen kring den här filmen i Sverige var märklig. Jag förstår inte de som hävdade att detta är en konstnärligt framstående film. De måste ha drivit med oss – eller så hade de inte sett speciellt många exploateringsfilm.

… För Death Weekend må vara lite bättre än många liknande rape and revenge--filmer, men den är trots allt bara en exploateringsfilm i mängden, och inte så mycket annat.

print

Våra samarbetspartners